Επικοινωνία Κατρούγκαλου – Μπόλτον για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στη διπλωματική σκακιέρα όσον αφορά στις ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας, ώστε να αποτραπεί η τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Καταρχάς ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον και συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχία για τις γεωτρήσεις

Τη ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει για ακόμη μια φορά ανησυχία «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Share.

About Author