Η θεωρία της “χαμένης ψήφου”: Από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην…στρατηγική ήττα του ΚΙΝ.ΑΛ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μπορεί να είναι “χαμένη ψήφος” η επιλογή κάποιων ψηφοφόρων στο ΚΙΝ.ΑΛ, το Ποτάμι, ή εάν θέλετε, από την άλλη πλευρά, στην ΛΑΕ, την Μερα25, ή την Πλεύση Ελευθερίας; Κι’  όμως, η τακτική των τελευταίων προεκλογικών ημερών εκ μέρους της Ν.Δ -δια στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη- εστιάζει στην μετακίνηση προς την αξιωματική αντιπολίτευση μερίδας ψηφοφόρων που έχουν ως πρώτη επιλογή την Φώφη Γεννηματά ή τον Σταύρο Θεοδωράκη.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς “πολιτική απρέπεια” ή unfair, αν και υπάρχουν άλλοι που θεωρούν λογική αυτή την τακτική. “Με την κ. Γεννηματά ήμαστε υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση (σ.σ του Αντώνη Σαμαρά)”, θύμισε ο κ. Μητσοτάκης. Άδικο δεν έχει. Αλλά, από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί άχρηστη οιαδήποτε ψήφος στο ΚΙΝ.ΑΛ ή το Ποτάμι; Μήπως θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τις εκλογές, δεδομένου ότι δυσκολεύουν τη Ν.Δ να καταγράψει το μήνυμα που εκείνη επιθυμεί; Και γιατί είναι “χαμένη” αυτή η ψήφος και δεν είναι η άλλη προς τη “Νέα Δεξιά” του Φαήλου Κρανιδιώτη, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Μήπως γιατί δεν είναι βολικό ή επειδή τα μικρά αυτά κόμματα έχουν “μπετονάρει” υπερπατριώτες και Μακεδονομάχους; Ή διότι άπαντες κατανοούν πως η πολιτική μάχη δίνεται κυρίως στον χώρο του κέντρου;

Οι ευρωεκλογές είναι ευρωεκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης περισσότερο και ο κ. Τσίπρας λιγότερο έχουν αποφασίσει πως η μάχη της Κυριακής είναι πρόκριμα για τις βουλευτικές. Ορθόν. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως καταργούμε το πολιτικό φάσμα και κηρύσσουμε άχρηστα και αχρείαστα όλα τα μικρότερα κόμματα.

Η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης “πληρώνουν”, ίσως, την χαλαρή έως φιλική στάση τους έναντι της Ν.Δ και την σκληρή αντι_σύριζα γραμμή τους. Και ο κ. Μητσοτάκης που τους θεωρούσα “συμπληρώματα” ή συμμάχους της Ν.Δ, πιθανώς και μιας κυβέρνησής του, τους εξοβελίζει τώρα στη ζώνη των αχρήστων και καλεί τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον ίδιο. Η αντίδραση του ΚΙΝ.Αλ λογική αλλά, αναμφίβολα, πολύ λιγότερο έντονη από εκείνη κατά τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και της σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Πληρώνουν” και κάτι ακόμα. Η ρήση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ χάνει, για τον κ. Μητσοτάκη, την αναγκαιότητά της. Διότι για την στρατηγική ήττα του Τσίπρα απαιτείται και η στρατηγική ήττα του ΚΙΝ.ΑΛ. Όλα εδώ πληρώνονται; 

Εν κατακλείδι, μια ψήφος είναι και χαμένη, και επικίνδυνη. Η ψήφος στην Χρυσή Αυγή.

Share.

About Author