Αρχίζουν οι “αποστάσεις” της Ν.Δ από τον Βέμπερ- Τον Τίμερμανς θα προτείνει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ ξετυλίγουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς τους σχετικά με τις υποψηφιότητες για την προεδρία της Κομισιόν, δεδομένου ότι το πρόσωπο που θα αναδειχθεί αλλά και η διαδικασία μέσω προτάσεων και συμφωνιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών που αφορούν άμεσα και έμμεσα την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο απόλυτης στήριξης της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, η Ν.Δ φαίνεται, για παράδειγμα, να κάνει “δεύτερες σκέψεις”. Η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του υποψηφίου του ΕΛΚ ακόμα και στην Γερμανία, η απουσία ευθείας στήριξης από την Άνγκελα Μέρκελ και οι συζητήσεις για νέο πρόσωπο που θα μπορέσει να δημιουργήσει τις αναγκαίες συγκλίσεις, οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά πράγματα να κρατούν αποστάσεις από τον Βαυαρό πολιτικό.

Η ευρωβουλευτής και υποψήφια εκ νέου με τη Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, για παράδειγμα, απέφυγε να παράσχει καθαρή στήριξη στον κ. Βέμπερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, και επέμεινε μόνο ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προέλθει από το ΕΛΚ χωρίς να λέει πως αυτός θα είναι ο Βαυαρός πολιτικός. Κι αυτό διότι ήδη συζητείται πως ο κ. Βέμπερ μπορεί να αποδειχθεί “υποψήφιος μιας χρήσης” και να προκύψει άλλη υποψηφιότητα, όπως αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να ξεκαθαρίζει τη στάση του. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε στην ίδια εκπομπή πως “στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστηρίξει τελικά τον πιο προοδευτικό εκ των τελικών υποψηφίων” και έδειξε σαφώς με αυτό τον τρόπο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτείνει στην τελική φάση τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, ή ακόμα και την Μ. Βεστάγκερ εάν προκριθεί εκείνη ως κοινή υποψήφια Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων απέναντι στον υποψήφιο του ΕΛΚ.

Δείτε τις δηλώσεις Παπαδημούλη και Σπυράκη:

14Μαϊ2019 – Η Επόμενη Μέρα

 

Share.

About Author