Προς «μεγάλο συνασπισμό» στη Φινλανδία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά τη νίκη που κρίθηκε στο νήμα, με διαφορά μόλις 0,2%, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στη Φινλανδία θα πρέπει τώρα να βρει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η άνοδος των Αληθινών Φινλανδών στις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να οδηγήσει σε έναν μεγάλο συνασπισμό αριστεράς-δεξιάς, ώστε να παραμείνει η άκρα δεξιά εκτός εξουσίας.

Με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Άντι Ρίνε, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 40 έδρες από τις 200 του κοινοβουλίου και οι Αληθινοί Φινλανδοί 39, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ο Ρίνε πιθανότατα θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, που θα περιλαμβάνει τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς, αλλά θα μπορούσε επίσης να στραφεί, παρά τις έντονες διαφωνίες σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα, στο Κόμμα Εθνικού συνασπισμού, που κέρδισε 38 έδρες, ή στο κεντρώο κόμμα.

Τα περισσότερα κόμματα, πάντως, συμπεριλαμβανομένου του Σοσιαλδημοκρατικού, έχουν τονίσει πως θεωρούν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, το να συνεργαστούν με το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών και τον ηγέτη του, Γιούσι Χάλα-άχο, που έστριψε το τιμόνι εντελώς δεξιά, το 2017, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι μισοί βουλευτές.

Σύμφωνα με την πολιτική χρονογράφο Σίνι Κόρπινεν, η φινλανδική πολιτική κατευθύνεται μάλλον προς έναν «μεγάλο συνασπισμό» αριστεράς-δεξιάς, αποτελούμενο από τους σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα Εθνικού συνασπισμού (38 έδρες), αλλά επίσης τους Πράσινους (20 έδρες), τη Συμμαχία της Αριστεράς (16 έδρες) και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (φιλελεύθεροι, 9 έδρες).

Η ίδια εκτιμά πως το Κόμμα του Κέντρου του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, του μεγαλύτερου χαμένου της χθεσινής βραδιάς, ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ο Αντι Ρίνε «υπήρξε πολύ σαφής όσον αφορά την ύπαρξη τεράστιων ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους Αληθινούς Φινλανδούς», εξηγεί η δημοσιογράφος Ζανέτ Μπιόρκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle, το οποίο θεωρεί «αδιανόητη» την παρουσία των εθνικιστών στο πλευρό του Ρίνε.

Στο τέλος της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής των Αληθινών Φινλανδών Γιούσι Χάλα-άχο δήλωσε πάντως ανοικτός σε έναν συνασπισμό, «όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα».

«Δεν πιστεύω πως είναι δυνατό οι Αληθινοί Φινλανδοί να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση η οποία δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα να μειώσει τη μετανάστευση», δήλωσε σήμερα το πρωί στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Μολονότι ο Ρίνε, ο οποίος έχει διαβεβαιώσει πως θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση «πριν από το τέλος Μαΐου», θεωρεί πως είναι «λίγο πιθανή» μια συνεργασία με τους Αληθινούς Φινλανδούς, χθες, Κυριακή, δεν απέκλειε τη δυνατότητα αυτή, λέγοντας πως έχει «ερωτήσεις» να θέσει στο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Χάλα-άχο θα ήθελε σ’ αυτή την περίπτωση να πάρει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για τη μετανάστευση.

 

Share.

About Author