Ιστορίες τρέλας και οικονομικής διπλωματίας: Ο Ζορπίδης, ο Μυτιληναίος και οι άλλοι “από κάτω”…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε μια συνομιλία που είχα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη (News247Radio) όχι μόνο επέμεινε στο “εμπάργκο” της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία αλλά εξέφρασε και την “καινοφανή” άποψη πως…πρέπει να υπάρξει “επιδότηση” σε επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη γειτονική χώρα. Σαν να έλεγε πως εάν επιδοτηθούν οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες τότε …αίρονται οι ενστάσεις που έχουν σχετικά με την εκχώρηση του ονόματος από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Δεν καταλαβαίνετε εσείς οι…από κάτω”, είπε χαρακτηριστικά σε μια παρέμβαση που δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα εάν οι αντιρρήσεις εδράζονται στον “πατριωτισμό” ή στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο “μπόνους” για τη συνδρομή των επιχειρηματιών στην επιχειρηματική αποστολή που θα φτάσει στα Σκόπια στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψης Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι “από κάτω” επιχειρηματίες, όμως, σπεύδουν να συμμετάσχουν στο ταξίδι του πρωθυπουργού, δείχνοντας με τον τρόπο τους ότι είτε συμφωνούν με τις Πρέσπες, είτε αντιλαμβάνονται πως για να είναι στέρεη η συμφωνία και να υλοποιηθεί δίχως “παρατράγουδα” από τους γείτονες χρειάζεται να είναι ισχυρή η ελληνική παρουσία στην περιοχή και με κάθε τρόπο. Μυτιληναίος, Στασινόπουλος, Περιστέρης, Κοντομηνάς, Κόκκαλης, Κούτρας, ΕΛΠΕ και άλλοι θα συζητήσουν για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Βόρεια Μακεδονία. Σε μια χώρα στην οποία ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέχουν σημαντικές θέσεις στην ενέργεια, τις κατασκευές, το εμπόριο κλπ.

Ο Μιχάλης Ζορπίδης θέλει να εκπροσωπήσει τους “από πάνω” επιχειρηματίες έναντι των “από κάτω” -που…δεν καταλαβαίνουν- και να συνεισφέρει περαιτέρω στον διαχωρισμό μεταξύ “πατριωτών” και μη.

Ο κ. Ζορπίδης δικαιολογήθηκε για τις εκδρομές που πραγματοποιούν τα τουριστικά του λεωφορεία στην Οχρίδα και τα Σκόπια, ενώ έδειξε να αδιαφορεί για το γεγονός ότι άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου του (τουριστικά πρακτορεία) οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές ή weekend στα καζίνο των Σκοπίων και της Γευγελής, όπου συχνά εμφανίζονται βορειοελλαδίτες τραγουδιστές που προσφάτως, μάλιστα, έκαναν δημόσια δηλώσεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου δήλωσε πως δεν γνωρίζει ότι τα λεωφορεία του που περνούν τα σύνορα με την Fyrom έβλεπαν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα “Μακεδονία”, την οποία στη συνέχεια ακύρωναν οι ελληνικές αρχές!!!

Προφανώς, ο Μυτιληναίος δεν είναι λιγότερο πατριώτης από τον Ζορπίδη.

Για το μέγεθος της συνεισφοράς του πρώτου στην ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται να αναφέρουμε. Ούτε, προφανώς, ζήτησε κάποια…επιδότηση για να κάνει δουλειές στη “Βόρεια Μακεδονία”, όπως κάνει ήδη στη Σερβία και σε αρκετές ακόμα χώρες του κόσμου.

Οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό αναγνωρίζουν, απλώς, τη διάσταση της οικονομικής διπλωματίας. Τον συνδυασμό, δηλαδή, εκείνο που και τους επιχειρηματίες επιτρέπει να μπαίνουν σε νέες αγορές και να κερδίζουν με τη συνδρομή της Πολιτείας, αλλά και τα ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας να διευρύνονται.

Όσο περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εγκατασταθούν στα Σκόπια, όσο μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας της γείτονος καλύψουν -έναντι, μάλιστα, των ανταγωνιστικών τουρκικών επιχειρήσεων-, τόσο μεγαλύτερο έλεγχο θα έχει η Ελλάδα ώστε να εδραιώσει την τήρηση και σωστή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απλά πράγματα που μάλλον δεν θέλει να κατανοήσει ο κ. Ζορπίδης…

Σ.Κ

Share.

About Author