Και τώρα, τι, κ. Μέϊ; – Το κείμενο- τελεσίγραφο των “27” και τα διλήμματα της Downing Street

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο των Βρυξελλών, η πρωθυπουργός έκανε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των βουλευτών που την εμποδίζουν να θέσει σε εφαρμογή την συμφωνία της, μεταθέτοντας την ευθύνη για τυχόν σκληρό Brexit στην ολομέλεια κι όχι στην ίδια.

Σε 24 ώρες και μετά την απόφαση των «27» να δώσουν σε πρώτη φάση, δύο εβδομάδες παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η κ. Μέι, εμφανίστηκε διαλλακτική, έτοιμη να συνεργαστεί με τους βουλευτές στην επεξεργασία νέων προτάσεων, αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο της μακροχρόνιας αναβολής του άρθρου 50, όσο και της συμμετοχής της Βρετανίας στις ευρωεκλογές.

Η πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να πείσει τους βουλευτές

Η αλλαγή στάσης της πρωθυπουργού έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματος της. Διαβλέπουν σε όλες τις παλινωδίες, μια ακόμη προσπάθεια εκφοβισμού των βουλευτών, με απώτερο στόχο να περάσει την συμφωνία της από το κοινοβούλιο, δίχως καμιά αλλαγή. Οι ευρωσκεπτικιστές είναι αντίθετοι με παράταση πέραν του τέλους Ιουνίου ενώ οι φιλοευρωπαίοι την κατηγορούν ότι παίζει ένα ανήθικο παιχνίδι προβάλλοντας ως φόβητρο την περίπτωση της άτακτης εξόδου.

«Η ντάουνινγκ στριτ έχει μεταβληθεί σε κλειστό μπούνκερ, που κωφεύει στις εκκλήσεις πραγματιστών βουλευτών να αξιοποιήσει την μικρή παράταση που της έχουν δώσει οι Βρυξέλλες ώστε να επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις στο φλέγον θέμα του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία καθώς και του χρόνου παράτασης του άρθρου 50, της παραμονής της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ένωση την οποία ζητά το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο, ακόμα και την περίπτωση νέου δημοψηφίσματος», δήλωσε μέλος της συμπολίτευσης, εκπροσωπώντας τα 2/3 των κυβερνητικών βουλευτών.

Με την μυστικοπάθεια που την διακρίνει είναι αδύνατον να προβλεφθεί πως θα κινηθεί η πρωθυπουργός σε περίπτωση που η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει την συμφωνία της για τρίτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα.

Το κείμενο των “27” για το Brexit- “Τελεσίγραφο” στην Ντάουνινγκ Στριτ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι ηγέτες σημείωσαν την επιστολή της Πρωθυπουργού κας Theresa May της 20ής Μαρτίου 2019, με την οποία ζητούσε να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Οι ηγέτες προσέφεραν παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου 2019. Η παράταση θα δοθεί εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία για την αποχώρηση την προσεχή εβδομάδα. Εάν δεν την εγκρίνει, οι ηγέτες της ΕΕ θα καθυστερήσουν το Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου 2019, αναμένοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να «προτείνει μια μελλοντική πορεία πριν από την ημερομηνία αυτή».

Οι ηγέτες της ΕΕ των 27 επεσήμαναν ότι κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη θα πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας για την αποχώρηση. Ζήτησαν να συνεχιστούν οι εργασίες ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε όλα τα επίπεδα για τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένης υπόψη κάθε πιθανής έκβασης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) ενέκρινε επίσης το έγγραφο σχετικά με τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τη συμπληρωματική της πολιτικής διακήρυξης κοινή δήλωση που συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Στρασβούργο στις 11 Μαρτίου 2019.

Το ακριβές κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ για την εφαρμογή του άρθρυ 50 της Συνθήκης (Brexit) έχει ως εξής:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την επιστολή της Πρωθυπουργού κας Theresa May της 20ής Μαρτίου 2019.
Σε απάντηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει το έγγραφο σχετικά με τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την κοινή δήλωση η οποία συμπληρώνει την πολιτική διακήρυξη, που συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Στρασβούργο στις 11 Μαρτίου 2019.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για παράταση έως τις 22 Μαΐου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία για την αποχώρηση θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την προσεχή εβδομάδα. Εάν η συμφωνία για την αποχώρηση δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων την προσεχή εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για παράταση έως τις 12 Απριλίου 2019 και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει μια μελλοντική πορεία πριν από την ημερομηνία αυτή προκειμένου να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει η συμφωνία για την αποχώρηση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2018. Κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη θα πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας για την αποχώρηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε όλα τα επίπεδα για τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένης υπόψη κάθε πιθανής έκβασης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει υπό την εποπτεία του το θέμα.

Πηγή: DW, Euractiv.gr

Share.

About Author