Κόνιτσα: Όταν ακροδεξιοί χτυπούσαν ξένους φοιτητές και καθηγητή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τους τελευταίους μήνες λαμβάνει χώρα ένα φασιστικό μπαράζ επιθέσεων στην Κόνιτσα. Τελευταίο περιστατικό, η επίθεση εναντίον ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αφγανικής καταγωγής που φιλοξενούνται σε δομή της ΜΚΟ Άρσις. Τα προσφυγόπουλα έπαιζαν μπάσκετ μαζί με άλλα παιδιά το βράδυ της Κυριακής, όταν ομάδα κουκουλοφόρων τα κυνήγησε και τα χτύπησε με αποτέλεσμα ένα εκ των επτά παιδιών να υποστεί κάταγμα στο χέρι του. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας και τραμπουκισμού τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ένα πογκρόμ εκφοβισμού από άτομα που πρόσκεινται σε ακροδεξιούς κύκλους.

Το περασμένο καλοκαίρι και τον περασμένο Οκτώβρη, ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος χτυπήθηκε από ακροδεξιούς. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της αναφερόταν τότε στη σχετική καταγγελία για απρόκλητη άσκηση βίας και εξαπόλυση απειλών εις βάρος του καθηγητή από μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή της Κόνιτσας, το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 και καλούσε την Πολιτεία να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την επίθεση είχε καταδικάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και οι Οικολόγοι Πράσινων. Σημειώνεται εδώ πως ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου “Border crossings” που δραστηριοποιείται από το 2003 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οργανώνοντας συνέδρια, στηρίζοντας επιστημονικές εκδόσεις και πραγματοποιώντας από το 2006 το Διεθνές Θερινό Σχολείο της Κόνιτσας που πραγματεύεται θέματα διαπολιτισμικής και διασυνοριακής κατανόησης, συνύπαρξης μεταξύ εθνοτήτων, οικονομικής και πολιτικής ευημερίας σε διασυνοριακές περιοχές, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση φόβων, καχυποψίας και προκαταλήψεων.

Έτσι, οι εκφοβισμοί και η βία εναντίον του, μόνο τυχαία γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Παράλληλα, ξένοι φοιτητές που μετείχαν στο πρόγραμμα του summer school, καταγγέλλουν πως είχαν δεχθεί και εκείνοι επίθεση με εκρηκτική ύλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Share.

About Author