Κ. Μητσοτάκης: Η εκλογική νίκη της ΝΔ θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την εκτίμησή του ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα (country risk) και θα καταστήσει την Ελλάδα ασύγκριτα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών, παρουσία και του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ.

Εκτίμησε, μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΝΔ ότι “η πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει δυστυχώς αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.”

Υπενθυμίζεται ότι παράθυρο για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο μέλλον, είχε αφήσει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μανφρεντ Βέμπερ την περασμένη εβδομάδα από την Αθήνα, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να κλείνει την επομένη ημέρα προσώρας κάθε τέτοια συζήτηση.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε στο πλαίσιο του briefing και η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία σχολίασε ότι “ο κ.Βέμπερ επιβεβαίωσε ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας από τον κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί δρομολογώντας ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας “να ανακόψει τη συζήτηση το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι υπέρ των Ελλήνων”.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν είναι ή όχι υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων εφόσον η Ελλάδα κατακτήσει ρυθμούς ανάπτυξης και ανακτήσει την αξιοπιστία της, καταλήγοντας: “Είναι καλό να μας αφήσει να επιτύχουμε αυτό το στόχο”.

Κατά τη συνάντηση με τους Γερμανούς επιχειρηματίες εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα προδιαγράφεται για πρώτη φορά πολύ πιο σταθερό από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι το γεγονός αυτό δίνει στη χώρα μας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει στο βαθμό που θα έπρεπε, κάτι που δυστυχώς αντανακλάται στο γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι μικρή ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ένα νέο αφήγημα για τις Ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των Ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή – οφειλέτη που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μια ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις. Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ προτάσσοντας ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα με κύριο πυλώνα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, όπως π.χ. για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην άμεση ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, στην ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.

Περιφερειακά κέντρα και επιστροφή της βιομηχανίας

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Συμπλήρωσε δε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακή έδρα διεθνών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και προανήγγειλε ότι ο αμέσως επόμενος στόχος που θα επιδιώξει να επιτύχει η χώρα μας θα είναι η προσέλκυση ακόμη και βιομηχανικών μονάδων.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια δυναμικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Υποστήριξε δε ότι με την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ θα αλλάξει συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: News247.gr

Share.

About Author