Δύο φορές ρωτήθηκε, δύο φορές απέφυγε η Μαρία Σπυράκη να πει ότι εφεξής η ΠΓΔΜ θα αποκαλείται “Βόρεια Μακεδονία”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διχασμένη μεταξύ της πτέρυγας της σκληρής άποψης της οποίας ηγείται ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά τελεί υπό την πολιτική ομπρέλα του Αντώνη Σαμαρά και των μετριοπαθών (Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Άγγελος Συρίκος κ.ά) βρίσκεται η Ν.Δ ως προς το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη ρωτήθηκε σήμερα δύο φορές εάν, εφεξής, η Ν.Δ, είτε ως αντιπολίτευση, είτε, ενδεχομένως, ως κυβέρνηση στο μέλλον, θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία”, κάτι που επιβάλλεται από την ίδια τη συμφωνία.

Και τις δύο φορές η κ. Σπυράκη απέφυγε να απαντήσει ευθέως στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και περιορίστηκε να πει  ότι “η συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας” και σε δεύτερο ερώτημα επανέλαβε: “Απάντησα για την ουσία του θέματος. Η συμφωνία είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ.Μητσοτάκης κρατά στα χέρια του το δικαίωμα βέτο και από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση”.

Υπενθυμίζεται πως ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Κώστας Κυρανάκης δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες πως δεν θα αποκαλέσουν ποτέ την γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία” αλλά θα επιμείνουν να την αποκαλούν “Σκόπια”, κάτι που αντιβαίνει στην ίδια τη συμφωνία και κατά ορισμένους δημιουργεί ζήτημα έμμεσης αθέτησης της συμφωνίας. Κάτι που μπορούν να επικαλεστούν επίσης οι εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε “αδειάσει” τον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως “βεβαίως και θα αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία τη γειτονική χώρα” και τόνισε πως αυτή είναι η θέση της Ν.Δ. Κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε αφού η Μαρία Σπυράκη απέφυγε να πει το αυτονόητο επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος.

Λεπτές ισορροπίες αναγκάζεται να κρατήσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών σχετικά με το εάν θα πρέπει να αποκαλούν τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία” μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αποπροσανατολίζουν από το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά στην άμβλυνση των συνεπειών της συμφωνίας και ιδίως στο δικαίωμα της χώρας να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Την αρχή του κακού υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνοντας ότι εκείνος δε θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία”, προκαλώντας το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Πηγές της ΝΔ τότε είχαν απαντήσει “Εχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα, αυτοί που θα αποκαλούν στο εξής Μακεδόνα πρωθυπουργό τον κ.Ζάεφ”, αποφεύγοντας να αδειάσουν τον κ.Γεωργιάδη. Εν τω μεταξύ υπενθύμιζαν ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε θα αποκαλέσει ποτέ τον Ζόραν Ζάεφ Μακεδόνα πρωθυπουργό.

Share.

About Author