Ο χουντικός Σπαντιδάκης και πώς γύρισε μπούμερανγκ για τον Κ. Μητσοτάκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με την υπουργοποίηση του χουντικού Γρηγόριου Σπαντιδάκη. Αντί όμως να εκθέσει την κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να του γυρίσει μπούμεργανγκ, εκθέτοντας τις αμαρτίες της οικογένειας. Το πιο τραγικό -και καθόλου κωμικό- είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πλήξει τη μνήμη του πατέρα του.

Ατόπημα Μητσοτάκη: Συνέκρινε τον Αποστολάκη με τον χουντικό Σπαντιδάκη

Όπως γράφει το Documento η αλήθεια είναι πως ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στη δικτατορία το 1967 ήταν συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη, εξ ου και όπως αναφέρεται από την Ιστορία και η επιλογή του ως επικεφαλής τότε σε αρχηγό του ΓΕΣ (αντικαθιστώντας τον Γεννηματά), μετά την Αποστασία.

Όπως αναφέρεται μάλιστα ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας Σπαντιδάκη.

Όχι τυχαία, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (επίσης αποστατών) που ακολούθησε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την παραίτηση Νόβα, όπου συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Γρηγόρη Σπαντιδάκη ως Αρχηγό του Στρατού.

Ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής βρίσκουμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκρίνει και αυτός την τοποθέτηση του συγγενούς του ως αρχηγό του ΓΕΣ.

Όπως αναφέρουν μάλιστα τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια και ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κινούν τα νήματα ώστε να απαλλαγεί ο Στρατός από τα δημοκρατικά στοιχεία:

«Εις ευρείας μεταβολάς εις την ανωτάτην ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται ότι θα προβή το Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (…), υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου. […]Του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης μετέχουν, εκτός του κ. πρωθυπουργού, οι υπουργοί Συντονισμού Κ. Μητσοτάκης, Εθνικής Αμύνης κ. Στ. Κωστόπουλος, Οικονομικών κ. Γ. Μελάς και Εσωτερικών κ. Φ. Ζαΐμης.»

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εξαπέλυσε την «τζούφια ρουκέτα» του στη Βουλή, ήταν ενήμερος ότι αναφερόταν σε συγγενή του. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν πήρε «γραμμή» να συγκρίνει τον προδότη Σπαντιδάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη από τον… Γιάννη Πρετεντέρη.

Ποιος ήταν ο χουντικός Σπαντιδάκης

Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ.

Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβερνήσεως Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Δεν μετείχε στην νέα κυβέρνηση, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που σχηματίστηκε μετά την αποτυχία της κίνησης της 13 Δεκεμβρίου επειδή θεωρήθηκε ότι είχε επιδείξει καιροσκοπική στάση και δεν τάχθηκε από την αρχή με το πλευρό της Χούντας. Όταν εκδηλώθηκε η κίνηση του Βασιλιά έτυχε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τον Αύγουστο του 1975 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία και στάση, λόγω συμμετοχής του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με όλες τις σχετικές συνέπειες από την καταδίκη αυτή.

Οι δημοσιογράφοι είδαν τον Σπαντιδάκη να λέει κλαίγοντας στον Σταματελόπουλο ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει στη φυλακή για όλη του τη ζωή.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανήκεστου βλάβης και πέθανε το 1996 σε ηλικία 87 ετών ο γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1909.

Οργισμένη όμως μέσω Facebook ήταν η αντίδραση του δημοσιογράφου Κρίτωνα Βασιλικόπουλου, γιου του ναυάρχου Βασιλικόπουλου:

«Κάποιος να ενημερώσει τον κύριο Μητσοτάκη ότι ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ που υπουργοποιήθηκε ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Ντάβος.

»Ο Στρατηγός Ντάβος αποστρατεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 και ανέλαβε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πέντε ημέρες μετά.

»Κυβέρνηση τότε ήταν η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

»Επί της ουσίας, η ιταμή προσβολή προς την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων με την «σύγκριση» του πατριώτη Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με έναν άθλιο προδότη, καταγράφεται και θα…επαινεθεί δεόντως την ώρα της κάλπης».

Αποστασία και Σπαντιδάκης

Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης -ο μετέπειτα πραξικοπηματίας- έγινε αρχηγός ΓΕΣ από στις 9 Οκτωβρίου 1965.

Από ποιους έγινε; Τώρα η ιστορία τιμωρεί αμείλικτη:

Η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (18 Φεβρουαρίου 1964 – 15 Ιουλίου 1965), ανατρέπεται από τους αποστάτες με αρχιαποστάτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ακολουθεί η κυβέρνηση αποστατών του Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα (15 Ιουλίου 1965 – 20 Αυγούστου 1965), στην οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ακολουθεί η κυβέρνηση Ηλία Τσιριμώκου από τις 20 Αυγούστου 1965 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1965, δίχως τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τη διαδέχεται η κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου, η οποία παραμένει από τις 17 Σεπτεμβρίου 1965 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1966.

Στην κυβέρνηση αυτή συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Οικονομικών.

Είναι η κυβέρνηση που τοποθετεί αρχηγό ΓΕΣ τον Σπαντιδάκη. Η κυβέρνηση που συμμετέχει ο συγγενής του Κων. Μητσοτάκης.

Ακολουθεί η κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου από τις 22 Δεκεμβρίου 1966 έως τις 3 Απριλίου 1967.

Το θρίλερ κλείνει με την κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου που είχε αναλάβει στις 3 Απριλίου 1967 και ανατράπηκε στις 21 Απριλίου 1967 από τη Χούντα.

 

Share.

About Author