Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν την κοινοβουλευτική εμπλοκή με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα στο anatropinews.gr ότι υπάρχει εμπλοκή στη κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς το θέμα θα ξεπεραστεί τις επόμενες ώρες.

Πάντως ο ανταποκριτής της ΕΡΤ μετέδωσε πώς ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να… βρει τον “μαγικό αριθμό” των 80 βουλευτών. Η κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Καμμένος: Αναβάλλεται η συνάντηση με Τσίπρα, είμαστε σε επικοινωνία μετά την εμπλοκή στα Σκόπια

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

ΜΜΕ ΠΓΔΜ: Εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για τον λόγο αυτό, είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα “BESA” (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το “BESA” και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως “της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά ως “Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia”.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.

About Author