Πότε θα γίνει η πρώτη έξοδος στις αγορές – Το “μαξιλάρι” ρευστότητας και η αξιολόγηση από S&P, Fitch, Moody’s

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το μαξιλάρι ρευστότητας που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα δίνει την άνεση της επιλογής του χρόνου που θα δανειστεί ξανά από τις αγορές ώστε να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους. Τα σχετικά υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να διατηρείται κοντά στο 4,4% εδώ και ένα μήνα, με την κρίση σε Ιταλία και Τουρκία σε ύφεση, οι ελληνικές αρχές έχουν και άλλο ένα λόγο για να περιμένουν:

Οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poors ,Fitch , Moody’s) θα αξιολογήσουν διαδοχικά την ελληνική οικονομία από την επόμενη Παρασκευή μέχρι και την 1η Μαρτίου. Τούτο διότι κάθε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της οικονομίας θα σημάνει μονιμότερη υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού.

Τσακαλώτος: Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός, δεν είμαι δελφίνος ούτε βαρώνος (vid)

Η πρώτη αξιολόγηση του 2019 θα έρθει από την Standard & Poors στις 18 του μήνα. Ο οίκος έχει ήδη αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην βαθμίδα Β+ από το 2018 και η νέα αξιολόγηση έρχεται σε μια περίοδο που δεν θα έχει ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση και δεν θα υπάρχουν παρά μόνο προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2018. Το πιθανό είναι ότι ο οίκος θα διατηρήσει την αξιολόγηση του με θετική αξιολόγηση περιμένοντας να αναβαθμίσει την οικονομία αργότερα μέσα στο χρόνο.

Πιο πιθανή είναι μια αναβάθμιση από την Fitch η οποία θα αξιολογήσει εκ νέου την οικονομία στις 8 Φεβρουαρίου από την βαθμίδα ΒΒ- που την έχει αναβαθμίσει από πέρσι. Μέχρι τότε θα υπάρχουν πιο σταθερά στοιχεία για το κλείσιμο του 2018 ενώ θα υπάρχει και κάποια πρώτα στοιχεία από την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ως εκ τούτου αν έχουν όλα πάει καλά έως τότε θα πρέπει να αναμένεται μια θετική κίνηση για την Ελλάδα.

Μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η αξιολόγηση της Moody’s που θα γίνει την 1η Μαρτίου ώστε να επανεξεταστεί η διαβάθμιση Β2 που έχει κατατάξει την ελληνική οικονομία. Στην προηγούμενη έκθεση είχε θέσει ως όρο για μια νέα αναβάθμιση την διατήρηση της μεταρρυθμιστικής τροχιάς και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και μια τουλάχιστον έξοδο στις αγορές. Συνεπώς αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει και έχει γίνει μια πρώτη έκδοση στις αρχές Φεβρουαρίου μια αναβάθμιση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη .

Σύμφωνα με το news247.gr η έκδοση που ετοιμάζεται θα γίνει περισσότερο για λόγους γοήτρου και λιγότερο για την αναχρηματοδότηση ή εξόφληση λήξεων χρέους. Το σχέδιο θέλει την έκδοση πενταετούς ομολόγου αναφοράς μέσω του οποίου θα αντληθούν έως 3 δισ. ευρώ όσες και αν είναι οι προσφορές από επενδυτές.

Ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο οικονομικών θα προχωρήσουν στην νέα έκδοση αν μπορέσουν να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων ένα επιτόκια της τάξης 3,4% έως 3,6%, δηλαδή περίπου 1% χαμηλότερο από την « δοκιμαστική» έκδοση το πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου του 2017. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την χρήση του «μαξιλαριού ρευστότητας» ώστε να αγοραστεί ένα μέρος από τα περίπου 5,5 δισ. «ακριβού» χρέους προς ΕΚΤ και ΔΝΤ που λήγουν μέσα στο χρόνο .

Share.

About Author