Κοτζιάς: Δεν βρήκα τίποτα στις δηλώσεις Ζάεφ σχετικό με μακεδονική μειονότητα (video)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο κανάλι του ΑΝΤ1, σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί εκμάθησης της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα. «Θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους, αν ήμουν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν βρήκα τίποτα στις δηλώσεις του Ζάεφ σχετικό με μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό για τη γλώσσα υπάρχει. Αλλά η γλώσσα καθιερώθηκε από το 1994» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την στιγμή που αυτή η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές.

Σημείωσε ότι στη συμφωνία δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει η μία χώρα στην άλλη. «Το τι γλώσσες θα διδάσκονται στην Ελλάδα είναι δικιά μας δικαιοδοσία», επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν είναι πολύ ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης, είπε πως συνομίλησε με τον Νίμιτς και παρενέβη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «όλοι αυτοί που δεν έκαναν σωστή διαπραγμάτευση θέλουν να καταδικάσουν εμάς».

Σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο, είπε πως είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές και σημείωσε πως από την παρατήρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ αυτό που συγκράτησε «είναι ότι δεν είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί».

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως αυτό που έχει σημασία για τη χώρα είναι με νηφαλιότητα και ηρεμία να τα αντιμετωπίζουμε αυτά, γιατί εμείς πρέπει να τους κερδίσουμε για μας και να μην τους αφήσουμε να κερδηθούν από τρίτους.

Σε ερώτηση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως δεν έκανε τίποτα στο υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να συζητήσει με τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Στην περίπτωση όμως των Ρώσων διπλωματών εκκλήθηκα από τον πρωθυπουργό μαζί με συνεργάτες και μου ανακοινώθηκε η απόφασή του να γίνει απέλαση».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, επανέλαβε πως είχε ενημερώσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δύο φορές. «Τον ενημέρωσα. Δεν του ζήτησα άδεια ούτε τον ρώτησα. Του έκανα φιλική ενημέρωση, όπως έκανα στους Ιταλούς και στους Αλβανούς, στους Αιγύπτιους και στους Λίβυους» κατέστησε σαφές, λέγοντας πως η πρώτη φορά ήταν στην Κρήτη, όταν ήρθε επίσκεψη το καλοκαίρι μετά το πραξικόπημα του 2016, και η δεύτερη φορά ήταν στη Σμύρνη, πριν από μερικούς μήνες.

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη παρουσίας και της ελληνικής ναυτικής δύναμης και η διαμόρφωση συμμαχιών που θα εξισορροπούν την ισχύ στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν φοβάται για ένα θερμό επεισόδιο με αφορμή την έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως η δουλειά του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να φοβάται, αλλά να είναι σοβαρός, νηφάλιος και να βλέπει ποια μέτρα πρέπει να πάρει. Υπενθύμισε πως τα μέτρα που πήραμε ήταν να συνεννοηθούμε με τις χώρες οι εταιρείες των οποίων αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται με την Κυπριακή Δημοκρατία τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ, να έχουν παρουσία και να προστατεύσουνε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να γίνει τώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του Πράττω είπε: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι τι παίρνεις από μια συνάντηση και το δεύτερον αν η ίδια η συνάντηση είναι κέρδος. Εκφράζοντας τη γνώμη του, επισήμανε πως η ελληνική πολιτική πρέπει να είναι ήρεμη, νηφάλια και να κρατά ανοιχτούς διαύλους της συζήτησης και του διαλόγου με την Τουρκία, και όχι να απαντά με τον ίδιο τρόπο στους Τούρκους. Οι Τούρκοι θέλουν το παιχνίδι του αλληλοκαβγά και του αλληλοτσακωμού, το δικό μας παιχνίδι είναι της ήρεμης δύναμης που τους επιβάλει έναν τρόπο συμπεριφοράς που δεν είναι δικός τους.

Share.

About Author