Ιταλία: Κόντε, Σαλβίνι, Ντι Μάιο αποφασίζουν για το έλλειμμα – Δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica οι δύο αντιπρόεδροι Σαλβίνι και Ντι Μάιο λένε όχι στο σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να μελετά μείωση του στόχου για το έλλειμμα για το 2019 ακόμα και κάτω από το 2%, την ώρα που ο Conte, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, υποστηρίζει πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν.

Η εφημερίδα  παράλληλα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στην κυβέρνηση σχετικά με τις δύο κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγείλει προεκλογικά οι δύο αντιπρόεδροι, δηλαδή αυτές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του εισοδήματος των πολιτών.

Σημειώνεται ότι ο Κόντε έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό που ανέφεραν τα δύο προηγούμενα προσχέδια προϋπολογισμού που είχε στείλει η Ιταλία στην Κομισιόν, η οποία και τα απέρριψε.

Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση έκανε λόγο για έλλειμμα 2,4% ενώ πλέον πληροφορίες θέλουν τον Conte να επεξεργάζεται ένα προϋπολογισμό με έλλειμμα στο 2% ή οριακά κάτω από αυτόν, δηλαδή στο 1,9%.
Αυτό για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για μερικούς μήνες η εφαρμογή τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σε νέα τριμερή συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη 6/12.

Και η συνάντηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι τρεις τους θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία δεδομένου ότι αύριο Παρασκευή 7/12 θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό η Βουλή, τη Δευτέρα 10/12 θα είναι η σειρά της Γερουσίας (έτσι μεταδίδει η Il Messaggero) ενώ σύμφωνα με την Corriere della Sera ο Conte θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούνκερ την ερχόμενη Τρίτη 11/12.

Σημειώνεται πως σε χθεσινές δηλώσεις του ο Conte υποστήριξε πως η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνοντας πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ θετικά για τον εν εξελίξει διάλογο της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και πως το spread θα εξακολουθήσει να μειώνεται.

Share.

About Author