anatropinews.gr

Επιτήδιοι παίρνουν λεφτά από τους πρόσφυγες για να προωθήσουν τα αιτήματά τους

Σαν να μην φτάνει η πολύ μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόσφυγες στην προσπάθεια που κάνουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην κεντρική υπηρεσία ασύλου στην οδό Κατεχάκη, επιτήδειοι τους εκμεταλλεύονται και οικονομικά.

Καταγγελίες που είναι σε θέση να γνωρίζει το news247.gr, αναφέρουν ότι άλλοι μετανάστες, που ξέρουν τα… κατατόπια και έχουν εξασφαλίσει άδεια παραμονής, ζητούν από αυτούς που περιμένουν καρτερικά στη συνήθως τεράστια ουρά (και έχουν κοιμηθεί στο σημείο από την προηγούμενη μέρα) χρηματικό ποσό για να τους…προωθήσουν στη σειρά.

Ακούγεται εξωφρενικό αλλά είναι αλήθεια και γίνεται κατά κόρον. Μάλιστα, οι επιτήδειοι έχουν ανεβάσει την ταρίφα στα 100 ευρώ, ποσό που είναι δύσκολα προσβάσιμο για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν χάσει ήδη πολλά χρήματα στην πορεία τους μέχρι την Αθήνα.

Το πιο εξοργιστικό; Ακόμα και όταν οι ανυποψίαστοι πρόσφυγες καταβάλλουν το ποσό, είναι πιθανό να μην προωθηθούν στη σειρά είτε γιατί οι “διακινητές” θα αδιαφορήσουν είτε γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία δέχεται 8 αιτήσεις την ημέρα, οπότε τα περιθώρια είναι εξ ορισμού στενά.

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες που έχουν την οικονομική δύναμη να πληρώνουν δικηγόρο αποκτούν την απόλυτη προτεραιότητα όταν εμφανίζονταν με το νομικό τους στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνει για όλα αυτά η αστυνομία η οποία υποτίθεται ότι επιτηρεί τη διαδικασία. Εχει αντιληφθεί τι γίνεται; Και αν ναι, τι ακριβώς κάνει για να πατάξει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο; Πολύ καλό ερώτημα για την υπουργό, Ολγα Γεροβασίλη.

Read Previous

Εξάωρες στάσεις εργασίας, την Τετάρτη και την Παρασκευή, στην ΕΡΤ

Read Next

Υπουργείο Υγείας: Έρευνα για την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ εις βάρος του διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς