Στα Σκόπια ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην ΠΓΔΜ θα βρεθεί τη Δευτέρα o βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Πάλμερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούν τη χώρα τους», δήλωνε χθες o Μ. Πάλμερ από το Βελιγράδι, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στα Σκόπια.

Ζόραν Ζάεφ: «Προσωπικά τους συγχωρώ όλους»
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Insight, οι διαγραφέντες βουλευτές εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θέτουν τέσσερις όρους για να συνεχίσουν να στηρίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας: οι τρεις από αυτούς είναι η ανάγκη για πρόσθετες εγγυήσεις για τη μακεδονική ταυτότητα και η διασφάλιση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στο μέλλον, η Συμφωνία θα είναι άκυρη.

Ο τέταρτος όρος τους απαιτεί τον σχηματισμό επιτροπής στη Βουλή για την εθνική συμφιλίωση και συγχώρεση στο βαθιά διχασμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ -συνεχίζει το δημοσίευμα- ρωτήθηκε αν διαπραγματεύτηκε αμνηστία με τους συγκεκριμένους βουλευτές, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως λέγοντας «εγώ προσωπικά τους συγχωρώ όλους» και θυμίζοντας ότι στις αρχές της εβδομάδας είχε μιλήσει για συμφιλίωση σχετικά με τα επεισόδια του 2017, στα οποία είχε τραυματιστεί και ο ίδιος.

Share.

About Author