Κωνσταντίνος Φίλης: Θα βρει τους επιπλέον βουλευτές ο Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ίσως χρειαστεί εκλογές!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έχει μικρύνει αισθητά ο αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης που «ψάχνει» ο Ζάεφ για να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο, αλλά ίσως επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το VMRO είναι κατακερματισμένο, εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κώστας Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Στο τέλος θα τα καταφέρει» ο Ζάεφ να βρει τους βουλευτές που απαιτούνται για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, αλλά «δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα είναι μέσα από αυτή την Βουλή», είπε ο κ. Φίλης, «μπορεί να βρει την πλειοψηφία των 2/3 κατόπιν προκήρυξης πρόωρων εκλογών και επικράτησης σε αυτές. Μπορεί να το κάνει και τώρα, η κατάσταση είναι οριακή, δεν υπολείπονται έντεκα βουλευτές όπως ήταν οι πληροφορίες πριν κάποιες ημέρες … φαίνεται ότι ο αριθμός αυτός έχει μικρύνει αισθητά, μπορεί να είναι στους τέσσερις, πέντε βουλευτές, ίσως και λιγότεροι».
«Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα και για τον Ζάεφ και για αυτούς. Ο Ζάεφ πέτυχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα δύο Κυριακές πριν, αλλά η προσέλευση ήταν κατώτερη του αναμενόμενου, ψήφισαν λιγότεροι συνολικά από ότι αθροιστικά υπέρ του Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2016, όταν το κόμμα του Ζάεφ ήταν δεύτερο (με πρώτο το VMRO). Ο απόλυτος αριθμός ψήφων που είχε πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζάεφ μαζί με τα αλβανικά κόμματα, με τα οποία σήμερα συγκυβερνά, ήταν περίπου 710.000 ψήφοι. Το γεγονός ότι προλήλθαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα 680.000 εκ των οποίων το «ναι» πήρε 630.000, σημαίνει απώλεια 80.000 ψήφων».
«Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, είναι πιθανό το κόμμα του Ζάεφ να ήταν πρώτο, γιατί το VMRO είναι κατακερματισμένο», είπε ο κ. Φίλης, αλλά σήμερα, «είναι δύσκολη πολιτικά η διαχείριση του αποτελέσματος για να βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 80. Για αυτούς που θα “αποσκιρτίσουν” από το VMRO είτε γιατί έχουν πιο χαλαρή σχέση είτε γιατί είναι μετριοπαθείς, θα είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα. Μπορεί να υποστηρίζουν ότι στηρίζουν την συμφωνία που βάζει τη χώρα τους σε ρότα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά η χαμηλή προσέλευση προκαλεί θέμα πολιτικής νομιμοποίησης. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, σημαντική μερίδα των Σλαβομακεδόνων (ίσως και η πλειονότητα) αντιστρατεύεται την συμφωνία. Θεωρώ ότι με κάποιο τρόπο, οι 80 ψήφοι θα εξευρεθούν, είτε τώρα είτε μετά από εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ο Ζάεφ είναι μισό βήμα πίσω σε σχέση με δύο Κυριακές πριν. Αυτή είναι και η επιτυχία της τακτικής της αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε να έχει ένα μικρότερο ποσοστό στο “ναι” αντί του συντριπτικού 91%, με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή».
ΠΗΓΗ: stokokkino.gr
Share.

About Author