Βικτόρια Μαρίνοβα: Ένας άγριος φόνος στους βαλτότοπους της διαφθοράς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το έγκλημα ήταν βγαλμένο από τα πιο σκοτεινά σκανδιναβικά θρίλερ. Μια νεαρή κοπέλα βιάστηκε, ξυλοκοπήθηκε και τελικά στραγγαλίστηκε. Το πτώμα της βρέθηκε σε μια δύσβατη περιοχή, κοντά στις όχθες του Δούναβη – και το πρόσωπό της ήταν τόσο χτυπημένο, ώστε ήταν σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστεί.

Μόνο που το θύμα δεν ήταν μια απλή κοπέλα. Ήταν μια νεαρή δημοσιογράφος, διευθύντρια στο τοπικό κανάλι της βουλγαρικής πόλης Ρούσε, και είχε μόλις ξεκινήσει μια εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας με τίτλο “Detector”. Στην τελευταία εκπομπή της η Βικτόρια Μαρίνοβα είχε πάρει συνέντευξη από δύο συναδέλφους της, τον Βούλγαρο Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τη βουλγαρική αστυνομία ενώ ερευνούσαν έγγραφα τα οποία φαίνεται ότι αποκάλυπταν ευρέα κρούσματα διαφθοράς στην κατασκευή οδικών έργων από ιδιωτική εταιρεία, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι τα ανεξάρτητα δίκτυα ερευνητών δημοσιογράφων έχουν αποκαλύψει πολλά τέτοια κρούσματα, σε βαθμό που να εκτιμάται ότι ίσως και το 40% των κοινοτικών κονδυλίων στη γειτονική Βουλγαρία δεν χρησιμοποιείται ορθά, αλλά καταλήγει σε… λάθος τσέπες.

Γι’ αυτό και η διαλεύκανση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να διαβεβαιώνει ότι έχουν σταλεί στο Ρούσε οι καλύτεροι επιθεωρητές της βουλγαρικής αστυνομίας.

H δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου

Καθώς η Βικτόρια Μαρίνοβα δεν είναι η πρώτη δημοσιογράφος που χάνει βίαια τη ζωή της -όχι σε πεδίο μάχης, ούτε σε σκοτεινά αυταρχικά καθεστώτα, αλλά σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, άμεση ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών: “Η Κομισιόν με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε τη δολοφονία της νεαρής Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει ταχεία και εμπεριστατωμένη έρευνα που θα φέρει τους υπευθύνους αυτής της δολοφονίας ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα διευκρινίσει εάν η επίθεση συνδέεται με τη δουλειά της δημοσιογράφου.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ασφαλείς παντού και ότι συνεχίζουν την ανεκτίμητη συμβολή τους στις δημοκρατικές μας κοινωνίες«, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης: »Η Ευρώπη πρέπει να είναι πάντα ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή. Πάρα πολλοί από τους δημοσιογράφους μας έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, επιθέσεων και δολοφονίας. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς την ελευθερία του Τύπου”.

«Βαθιά σοκαρισμένη» για την άγρια δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα δηλώνει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων (IFJ), η οποία μαζί με την Ένωση Δημοσιογράφων της Βουλγαρίας (UBJ) καλούν τις βουλγαρικές αρχές να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους συνεργούς αυτής της φρικιαστικής δολοφονίας: “Είναι η τέταρτη άγρια δολοφονία δημοσιογράφου σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. από το 2017. Οι δολοφόνοι έχουν στόχο τον εκφοβισμό του επαγγέλματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων (EFJ) Ρικάρντο Γκουτιέρες. Προηγήθηκε τον Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, τον Οκτώβριο του 2017 η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Αύγουστο του 2017 η Δανέζα δημοσιογράφος Κιμ Βαλ. «Άλλος ένας δημοσιογράφος που ερευνούσε θέματα διαφθοράς δολοφονήθηκε. Η ερευνητική δημοσιογραφία στην Ευρώπη απειλείται όλο και περισσότερο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του IFJ Άντονι Μπελάνγκερ.

 

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Share.

About Author