Στην τελική ευθεία ο Ζάεφ με αντίπαλο τον Ιβανόφ που συστήνει αποχή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ την εκστρατεία του υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζάεφ προσπαθεί να συνεγείρει ακόμα και τους εθνικιστές χρησιμοποιώντας ρητορική υπέρ της “μιας Μακεδονίας”, ενίοτε υπερβαίνοντας τα συμφωνηθέντα, όπως έγινε στην περίπτωση των δηλώσεών του που ανασκευάστηκαν μετά την παρέμβαση της Αθήνας. Όμως η κατάσταση μοιάζει αρκετά περίπλοκη. Το εθνικιστικό VMRO αφήνει τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν κατά συνείδηση και δεν μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, καθιστώντας σαφές πως θα αποδεχθεί την ετυμηγορία του λαού. Από την άλλη ο πρόεδρος Ιβάνοφ προτείνει αποχή και προειδοποιεί πως δεν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα εάν είναι υπέρ της συμφωνίας.

Την Κυριακή, και με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και το μήνυμα στήριξης από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζάεφ έκανε στον λογαριασμό του στο twitter την εξής ανάρτηση:

“Τόσο ο Πενς, όσο και ο Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν μακεδονικό λαό, μια μακεδονική γλώσσα που αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο. Στις 30 Σεπτέμβρη δεν θα καθίσετε στο σπίτι, στις 30 Σεπτέμβρη ψηφίζετε, γράφεται ιστορία, ψήφοι για την ευρωπαϊκή Μακεδονία”.

 

Για “Βόρεια Μακεδονία” μίλησε στο μήνυμα υποστήριξης ενόψει δημοψηφίσματος ο Εμανουέλ Μακρόν

Τη δική του παρέμβαση στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε μέσω video στους πολίτες της γειτονικής χώρας και έκανε επίκληση στη σοφία τους χωρίς να κρύψει την προτίμησή του στο “ναι’.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε τον όρο που προβλέπεται από τη συμφωνία, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία, αποδεικνύοντας ότι είναι αρκούντως διαβασμένος.

Αποχή συστήνει ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε την Κυριακή την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Share.

About Author