Euractiv: Φθάνει το τέλος του ΝΑΤΟ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, η οποία θα σηματοδοτούσε μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, οι εντυπώσεις που άφησε έδειξαν το αντίθετο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας δημοσιογράφος, ήταν μια σαδομαζοχιστική υπερβολή: ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε αρχικά με τους συμμάχους του, «έκανε τη φιγούρα του», προκαλώντας αντιδράσεις με τις δηλώσεις του και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει καταστεί «πολύ ισχυρότερο».

Οι εγκληματίες θα πρέπει αντιμετωπίζονται με περισσότερο σεβασμό σε σχέση με τον τρόπο που ο Τραμπ αντιμετώπισε τους συναδέλφους του. Σύμφωνα με πηγές, κάθε φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ άκουγε σχόλια που δεν του άρεσαν, αγνοούσε απλώς τον ομιλητή και μάλιστα γυρνούσε την πλάτη του, για να μιλήσει με τη δική του αντιπροσωπεία.

Σε ένα άλλο σημείο, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να σταματήσει την ομιλία του για ένα λεπτό, περιμένοντας τον Tραμπ να ολοκληρώσει μια συζήτηση και να εστιάσει εκ νέου στη συνάντηση.

Έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, σε ένα μείγμα γενικής απογοήτευσης και δυσπιστίας, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Σύνοδο κορυφής «μεγάλη επιτυχία» και καυχήθηκε ότι κατάφερε να αποσπάσει από τους συμμάχους του επιπλέον 33 – 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αμυντικές δαπάνες.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία υπόσταση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι τα χρήματα αυτά είχαν δεσμευτεί εκ των προτέρων και τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε σχετικό έγγραφο δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο κορυφής.

Συνεπώς, ο Τραμπ επιδόθηκε σε παιχνίδι εντυπώσεων, απευθυνόμενος προς ένα ακροατήριο, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες και συνιστά κατά το μάλλον ή ήττον την εκλογική βάση του.

Ο Tραμπ αντιμετωπίζει τους συμμάχους του ως υποτελείς, ενώ κατά τα λεγόμενά του αντιμετωπίζει τη Ρωσία με σεβασμό, ως «ανταγωνιστή».

Όπως πάντα, η λέξη «συνέπεια» είναι άγνωστη για τον αξιωματούχο. Την πρώτη ημέρα, δήλωσε ότι το έργο για τον αγωγό Nord Stream 2 ήταν κακό. Παρόλα αυτά, τη δεύτερη ημέρα, δήλωσε: «Ειλικρινά, ίσως όλοι να έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, οπότε θα υπάρξει πολύ μικρότερο πρόβλημα με τον αγωγό».

Ο Τραμπ δεν έδωσε σαφή απάντηση αναφορικά με το ποια θα είναι η θέση του στο ζήτημα της Κριμαίας, όταν θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα στο Ελσίνκι. Ούτε ανέφερε πώς θα απαντήσει, όταν ο Ρώσος πρόεδρος θέσει επί τάπητος το ζήτημα της παύσης των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής.

«Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας διπλωμάτης στη EURACTIV. Όλο και λιγότερες ευρωπαϊκές χώρες εμπιστεύονται την ασφάλειά τους στις ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας.

Υπό τον Τραμπ, το ΝΑΤΟ θα αφανιστεί τόσο ραγδαία, όσο και τα dodo. Η ΕΕ πρέπει να υπερκεράσει γρήγορα τις εσωτερικές της διαιρέσεις και να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα αντικατασταθεί από μια πραγματική ευρωπαϊκή αμυντική συμμαχία.

Πηγή: euractiv.com

Share.

About Author