Παρέμβαση Τσίπρα: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της» δήλωσε στην τοποθέτησή του.

Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες στους δύο κρατουμένους και κάλεσε τη χώρα να «επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών».

Χαρακτήρισε ακόμα «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία» το γεγονός ότι «η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Τόνισε επίσης πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον κόσμο «θα καθοριστεί και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειατλαντικού Συμφώνου».

«Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου την Άνγκελα Μέρκελ, και της ζήτησε να παρέμβει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ενόψει της συνάντησης που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας σε τετ α τετ που είχε μαζί της στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θέλησε να την ενημερώσει για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία. Στη συζήτηση εκλήθη στη συνέχεια και ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην Καγκελάριο.

Συνάντηση είχε ο Αλέξης Τσίπρας και με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τριντό είχε μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθει πώς τα πηγαίνει η Ελλάδα τώρα που βγαίνει από τα Μνημόνια και ποιες είναι οι προοπτικές. Συνάντηση θα έχει και με την Ισλανδή Πρωθυπουργό.

Αργότερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν αύριο το μεσημέρι.

 

Share.

About Author