Οι Έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο των συναντήσεων Τσίπρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ως κεντρικό ζήτημα θέτει η ελληνική πλευρά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη διήμερη Σύνοδος των ηγετών της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα χαμηλώνει τον πήχη της σημασίας που έχει η πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξης Τσίπρας που συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας θα συναντηθεί τελικώς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο Πέμπτη στις 2.30 το μεσημέρι. Την συνάντηση ασφαλώς και θα απασχολήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την ένταση που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει υπό την σκιά των επαναλαμβανόμενων πιέσεων που ασκεί η Άγκυρα προς την Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους που φέρονται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα.

Το θέμα πάντως θα τεθεί με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους ηγέτες με τους οποίους θα έχει επαφές ώστε να ενταθούν οι πιέσεις προς τον Ερντογάν για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και επιστροφή την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για την προώθηση του αιτήματος ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε χθες ότι το ζήτημα της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής. “Είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τον οποιονδήποτε στο ΝΑΤΟ” ανέφερε ο εκπρόσωπος επιμένοντας στον τυπικό χαρακτήρα που θα έχει για την ένταξη της ΠΓΔΜ η συγκεκριμένη Σύνοδος.

Η κυβέρνηση θυμίζει ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στην ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και πρωτίστως με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, με τροποποίηση της συνταγματικής ονομασίας, και άρθρων που υπονοούν αλυτρωτισμό.

Σημειωτέον πως χθες στο πλαίσιο της Συνόδου του Λονδίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Αλεξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε “κλειδί” για την διεύρυνση της ΕΕ και την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Γεγονός για το οποίο δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Τερέζα Μέι που αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Βαλκανική αλλά και τον κεντρικό της ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

Τετάρτη 11 Ιουλίου

14:30 -Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.

19:30 -Δείπνο εργασίας

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08:45 -Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10:30 -Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14:30 -Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Share.

About Author