Σκόπια: Διχαστικό διάγγελμα Ιβανόφ, απορρίπτει τη συμφωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διάγγελμα με ακραία και διχαστικά χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος νωρίτερα απέρριψε οποιαδήποτε ενημέρωση από τους Ζάεφ και Ντιμτρόφ για τη συμφωνία με την Αθήνα και προφανώς αγνόησε την έκκληση ενότητας τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό εξωτερικών

Ο Ιβανόφ αφού χαρακτήρισε ταπεινωτική τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων ανακοίνωσε ότι δεν την κάνει αποδεκτή καθώς «παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».

Υπογράμμισε ότι η βάση της συμφωνίας αφορά τον τρόπο που ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες τον όρο «Μακεδονία» και πρόσθεσε:

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες. Στη συμφωνία διατηρείται η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο εθνικός ύμνος αλλά και η σημαία της ΠΓΔΜ δεν θα αλλάξουν και ότι τα σύμβολα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα τον εκφοβίσουν με απειλές και εκβιασμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί μία προσωπική συμφωνία των Ζάεφ – Ντιμιτρόφ (υπουργός Εξωτερικών), υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπήκε στον κόπο να συμβουλευτεί τα κόμματα. Είναι πατριωτισμός να πάρει η Ελλάδα ό,τι ζητάει, ενώ εμείς τίποτα; αναρωτήθηκε ο Ιβάνοφ.

Με αυτήν τη συμφωνία παραβιάζεται η διαθήκη των προγόνων μας για μία ενιαία Μακεδονία και διαγράφεται η  27χρονη ιστορία της χώρας, είπε επίσης ο Ιβάνοφ, συμπληρώνοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι ο λόγος για να υπογράψουμε μία επιβλαβή συμφωνία.

«Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται, η συμφωνία είναι απαράδεκτη και δεν θα την υπογράψω», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή του είναι οριστική και ότι δεν θα τον με εκφοβίσουν με απειλές και εκβιασμούς. Όπως είπε, θα επιδιώξει μία λύση αποδεκτή από όλους τους πολίτες της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει τη συμφωνία, αυτή θα έρθει εκ νέου προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Ιβανόφ δέχτηκε νωρίτερα στην εξοχική του κατοικία τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμίτροφ, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. 

Η συνάντηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο mkd, είχε διάρκεια μόλις 120 δευτερόλεπτα! Δυο λεπτά δηλαδή!

Μόλις ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Εξωτερικών μπήκαν στο κτίριο, ο Σκοπιανός πρόεδρος τους ρώτησε αν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Και όταν η απάντησή τους ήταν θετική, τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους!

Ο πρόεδρος Ιβανόφ ήταν εκείνος που αποχώρησε από τη συνάντηση ήταν η πρώτη αντίδραση από τη σκοπιανή κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ έκαναν μια παραγωγική προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά ο πρόεδρος Ιβανόφ διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της χώρας» ανέφερε η κυβέρνηση των Σκοπίων σύμφωνα με το makfax.

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ κάλεσαν σε ενότητα και ζήτησαν τη στήριξή τους για την ευημερία των πολιτών και την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Οι πολίτες έχουν επιτέλους την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους εμποδίσει από το να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης!

Share.

About Author