Το κείμενο συμφωνίας ΗΠΑ, Β. Κορέας – Οι δεσμεύσεις Τραμπ, Κιμ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ Και Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ειδικότερα η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύτηκε να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση σε ευθυγράμμιση με τη Διακήρυξη Panmunjom για την Ειρήνη, την Ευημερία και την Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο)

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, το έγγραφο, στο οποίο οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να εργαστούν από κοινού για τη διαρκή ειρήνη και ευημερία, περιλαμβάνει τέσσερα σημεία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

Σε λίγες ώρες ο Τραμπ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα θα πραγματοποιήσουν νέες διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Σιγκαπούρης.

“Ο κόσμος θα γνωρίσει μια μεγάλη αλλαγή”, δήλωσε νωρίτερα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σχετικά με το έγγραφο μετά το τέλος της ιστορικής συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο. “Και οι δύο πλευρές θα είναι ικανοποιημένες με το έγγραφο”, ενώ “αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος δεσμός με τον Κιμ”, είπε από την πλευρά του ο Τραμπ και χαρακτήρισε τον Κιμ άξιο διαπραγματευτή. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλο για τη συνάντηση.

O Τραμπ επανέλαβε ότι ήταν μια φανταστική συνάντηση”, η οποία εκτυλίχθηκε “καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε”.

Νωρίτερα οι δύο ηγέτες κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ’ ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί στη βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου, με παρόντες μόνο διερμηνείς. Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονταν μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Ο Κιμ έκανε λόγο νωρίτερα για ένα “καλό πρελούδιο για την ειρήνη”, ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια “καλή σχέση”.

Share.

About Author