Γεννηματά: Για να γίνουν παρελθόν τα μνημόνια πρέπει πρώτα να γίνετε πολιτικό παρελθόν εσείς κ. Τσίπρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ψηλά κράτησε τους τόνους και στην δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά, η οποία απάντησε στον πρωθυπουργό για την κριτική που άσκησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο Κίνημα Αλλαγής.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είπε χαρακτηριστικά: «Απορεί ο κ. Τσίπρας γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησαν τον ελληνικό λαό πριν τον βάλουν στα μνημόνια , ποιος αυτός που άλλαξε την απόφαση του δημοψηφίσματος μέσα σε μια νύχτα και στη συνέχεια, ενώ δεσμεύθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνει εκλογές, τις προκήρυξε την επομένη μέρα με τη χώρα στον αέρα!»

«Αλήθεια πιστεύει ότι η διακοπή της διαπραγμάτευσης του είναι απειλή ή μήπως ευκαιρία για τη χώρα; Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει όταν διαπραγματεύεται ο κ.Τσιπρας» συνέχισε η κ. Γεννηματά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Συνταγματική Αναθέωρηση. «Τον έπιασε τώρα ξαφνικά ο πόνος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ενώ την αφήνει να σέρνεται δυόμισι χρόνια τώρα με εξωθεσμικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και προφανώς κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε για την πρότασή μας. Γιατί πολύ απλά δεν θέλει πραγματικά να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Η διακυβέρνηση του αποδείχθηκε πιο παλιό και απ’ το παλιό» πρόσθεσε.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πολιτική πρεσβυωπία» υποστηρίζοντας ότι «βλέπει την ακροδεξιά όταν είναι σε κάποια απόσταση και δεν τη βλέπει δίπλα του καθημερινά στην κυβέρνηση του». Και επειδή κόπτεται δήθεν για την τιμή της Αριστεράς, τι σχέση θεωρεί ότι έχει πια με την Αριστερά ο κ. Τσίπρας εκτός ότι ευτέλισε όλες τις αρχές και τις αξίες της;» είπε.

Επίσης, η κ. Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να μιλήσει για την ουσία και κατέφυγε σε γενικότητες, αφορισμούς και συνεχείς αποδράσεις στο παρελθόν. «Σήμερα βέβαια μίλησε για τις ευθύνες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν στα μνημόνια. Δηλαδή για τη διακυβέρνηση 2004 – 2009 ή θα συνεχίσετε να τους καλύπτετε;» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της διαπραγμάτευσής.

«Το μοναδικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση είναι αυτό ακριβώς που προκάλεσε την πρωτοβουλία μου και τεκμηριώνει πολιτική αναγκαιότητα των εκλογών τώρα. Ότι προϋπόθεση για να γίνουν πραγματικά παρελθόν τα μνημόνια είναι να γίνετε πολίτικό παρελθόν εσείς κύριε Τσίπρα» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Εκλογές εδώ και τώρα γιατί ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα

«Κάνατε μονομέτωπη επίθεση στη ΝΔ» είπε στον πρωθυπουργό. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως δεν είπε λέξη για το αναπτυξιακό πρόγραμμα. «Ο Αύγουστος οδηγεί σε ένα βαρύ χειμώνα» προανήγγειλε, τονίζοντας πως «έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο αυτής της κυβέρνησης» γιατί «δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να συμφωνήσετε εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας».

Επανέλαβε το αφήγημα περί 25 δισ. ευρώ ζημίας στο Δημόσιο από το τρίτο μνημόνιο και συμπλήρωσε πως «αρκετά διασφαλίσατε το μέλλον των δανειστών». Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει επώδυνα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια και έχει συμφωνήσει θηριώδη πλεονάσματα, δεδομένα που μετατρέπουν την «καθαρή έξοδο» σε τέταρτο μνημόνιο.

Η κ. Γεννηματά, ζητώντας επίμονα εκλογές «εδώ και τώρα», αναπαρήγαγε τη θεωρία των δύο άκρων, καθώς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διχάζει το λαό και την κοινωνία.

Χαρακτήρισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης «έκθεση ιδεών» και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «ολιστικό πρόγραμμα περικοπής των συντάξεων». Για τον ΕΝΦΙΑ είπε δηκτικά στον πρωθυπουργό πως «ζει και βασιλεύει», ενώ αποκάλεσε το Υπερταμείο ως «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Έκλεισε την τοποθέτησή της, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές προκειμένου η νέα κυβέρνηση να προβεί στη διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας για μια καινούρια αρχή.

Share.

About Author