Η Μαρία Σπυράκη “προσεγγίζει” τον Ιβάν Σαββίδη με στόχο να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη με άρθρο της στο liberal επιχειρεί να μαζέψει την καρδάρα με το γάλα που έχυσε μια ημέρα νωρίτερα ο εκδότης Θανάσης Μαυρίδης εξαπολύοντας επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη (εδώ) με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη από φασιστοειδή.

Με αυτή την απάντηση η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ και ευρωβουλευτής προσπαθεί επί της ουσίας να προλειάνει το έδαφος για την υποψηφιότητά της στην Α’  Θεσσαλονίκης, κάτι που στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ θεωρείται δεδομένο, αν και αρκετοί βουλευτές της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας δεν θα ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια, απόλυτα ταυτισμένη και συνέχεια των προσπαθειών του Κυριάκου Μητσοτάκη να επουλώσει τα τραύματα της ΝΔ με την πόλη και τον ΠΑΟΚ… Που προς στιγμής δυναμίτισε ο εκδότης του «Φιλελεύθερου», με κίνδυνο να καταστρέψει ο,τι είχε χτιστεί το προηγούμενο διάστημα!

Η εκπρόσωπος του κόμματος που πιθανότατα θα πολιτευθεί στη Θεσσαλονίκη, διαχωρίζει τη θέση της από τον εκδότη γράφοντας ότι διαφωνεί μαζί του και με τα όσα υποστήριξε, κάνοντας λόγο για τη δημιουργική Θεσσαλονίκη, της επιχειρηματικότητας και των εξαγωγών, την πόλη με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, των επιστημόνων με τις διεθνείς περγαμηνές… Τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια χούφτα ακραίοι και περιθωριακοί τύποι, αλλά αντίθετα μια πόλη με μεγάλη ιστορία, εξωστρεφής και ανοιχτή στις ιδέες και τα ρεύματα.

Η Μαρία Σπυράκη ξεκαθαρίζει τη θέση της ΝΔ, παίρνοντας αποστάσεις από τους συναισθηματικούς αφορισμούς του Θανάση Μαυρίδη και επιχειρεί να προστατεύσει την προσπάθεια του Μητσοτάκη και του κόμματος να κλείσει τις πληγές με τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να προσβάλει τους κατοίκους και τους φιλάθλους της πόλης.

Για αυτό και επιλέγει να μιλήσει για τον Ιβάν Σαββίδη, προσεκτικά και χωρίς να τον κατονομάζει… Κάνοντας λόγο για φαινόμενα που δεν ειναι πρωτότυπα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η νομιμότητα ειναι ζητούμενο, είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη: «Η Θεσσαλονίκη έχει ομάδες που είναι αιώνιοι αντίπαλοι, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου. Και έχει και παράγοντες ποδοσφαίρου που κατά καιρούς υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, παραβιάζουν τη νομιμότητα και είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το πρόβλημα είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι …πρωτότυπο στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιβολή της νομιμότητας είναι το ζητούμενο είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη» καταλήγει η Μαρία Σπυράκη.

Aκολουθεί ολόκληρο το άρθρο της εκπροσώπου της ΝΔ με τίτλο, «Η άλλη Θεσσαλονίκη, αυτή που δεν κραυγάζει»:

 

Η αφορμή είναι το άρθρο του Θανάση Μαυρίδη. «Η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι μη αναστρέψιμη…» υποστηρίζει. Διαφωνώ απολύτως.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι οι ακραίοι, οι περιθωριακοί, που επιτέθηκαν στο Γιάννη Μπουτάρη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι « η μπουγάτσα», «η ερωτική πόλη», δεν είναι «η μεγάλη φτωχομάνα», δεν είναι τα κλισέ που επιστρατεύουν όσοι την ζουν λίγο και την παρατηρούν μέσα από εκείνους που κάνουν …θόρυβο στην πολιτική και στο ποδόσφαιρο.

Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρα στις εξαγωγές προϊόντων. Η βιομηχανία της στρέφεται κυρίως στο εξωτερικό και τις επιχειρήσεις της μόνο κρατικοδίαιτες δεν τις λες, με ευκολία. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας το ΑΠΘ, με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας ίδρυμα αναφοράς στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις, με βραβεία στην καινοτομία και την εκπαίδευση. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επιχειρηματίες που κερδίζουν τον ανταγωνισμό όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη έχει επιστήμονες με διεθνείς περγαμηνές που μένουν στην πόλη και δανείζουν τα «φώτα» τους, στην Αθήνα και στον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη σημαντικότερη βυζαντινή κληρονομιά με συλλογές τέχνης παγκόσμιας φήμης, όπως η συλλογή Κωστάκη και η συλλογή Τέλλογλου.

Η Θεσσαλονίκη δεν ζει μόνο με τους μύθους του πολυδιάστατου παρελθόντος της. Αποδεικνύει πως μπορεί να είναι ξανά μια πόλη πολυπολιτισμική, να υποδέχεται τουρίστες, να αναδεικνύει την ιστορία της και να συμφιλιώνεται μαζί της. Στα χρόνια της κρίσης η τουριστική της βιομηχανία απογειώθηκε.

Νέοι άνθρωποι παίρνουν το ρίσκο και κάνουν επενδύσεις. Δημιουργούν νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ανοίγουν γαστρονομικές γωνιές, αναδεικνύουν νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες, συνδέονται με τον έξω κόσμο.Ριζικές αναπλάσεις σε κεντρικές αρτηρίες και πλατείες δημιουργούν νέα αστικά κύτταρα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Μια βόλτα στη νέα παραλία, που είναι το νέο σημείο συνάντησης και δημιουργίας των ανθρώπων της πόλης, βοηθάει τον επισκέπτη να το συνειδητοποιήσει.

Τα μουσεία της πόλης, τα ινστιτούτα, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν συνέργειες, οι καλλιτέχνες κι οι νέοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μια διαρκή κινητικότητα. Η πόλη γίνεται πια επιχειρηματικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά αυτόφωτη.

Η Θεσσαλονίκη έχει μόνο ένα μέσο μεταφοράς τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που η κυβέρνηση «αποκωδικοποιησε» και η πράξη έδειξε πως με αυτή την επιλογή επιβάρυνε την καθημερινότητα των πολιτών της.

Η Θεσσαλονίκη περιμένει το Μετρό που χρηματοδοτείται δεκαετίες από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, έγινε όχημα καριέρας για πολιτικούς, και γεφύρι της Άρτας για τους πολίτες της.

Η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικά και εξειδικευμένα νοσοκομεία που πάσχουν, όπως όλα τα Δημόσια νοσοκομεία όπου και να βρίσκονται, από την έλλειψη αναλώσιμων και προσωπικού. Έχει όμως και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκεί που οι ασθενείς κάνουν ουρές όταν εφημερεύει για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

Η Θεσσαλονίκη έχει ομάδες που είναι αιώνιοι αντίπαλοι, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου. Και έχει και παράγοντες ποδοσφαίρου που κατά καιρούς υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, παραβιάζουν τη νομιμότητα και είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το πρόβλημα είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι …πρωτότυπο στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιβολή της νομιμότητας είναι το ζητούμενο είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από επενδύσεις σε μοντέρνες υποδομές, ευρυζωνικά δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από φαραωνικά σχέδια για υποθαλάσσιες αρτηρίες που καταλήγουν στα αζήτητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η σημαντικότερη πόλη των Βαλκανίων και το λιμάνι της είναι η πύλη για την Νοτιανατολική αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη επιβάλλεται να έχει βαρύνοντα λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και όχι να αρκείται στα …ψίχουλα της εξουσίας που διανέμει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η Θεσσαλονίκη είναι η σιωπηρή πλειοψηφία των πολλών που δημιουργούν, που διεκδικούν που καταφέρνουν να έχουν την περίφημη work -life balance σε πολύ καλύτερο επίπεδο από κάθε άλλη ελληνική πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει ανέργους που πλήρωσαν την αποβιομηχάνιση και τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες και χρειάζεται εκατοντάδες βιώσιμες δουλειές.

Η Θεσσαλονίκη αναζητά και βρίσκει ιδέες, σχέδια, διέξοδο προς τα πάνω στο Βορρά. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα πόλη και ξέρει πως οι ακραίοι ποτέ δεν έγραψαν ιστορία. Μπορεί να τη σημάδεψαν αλλά στο τέλος κέρδισε η πρόοδος που έφεραν τα δημιουργικά πνεύματα από όλες τις εθνικότητες που έζησαν στην πόλη. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο είναι αναστρέψιμη αλλά θα δώσει ευκαιρίες. Η Θεσσαλονίκη μπορεί αρκεί να έχει σχέδιο για την εποχή που ξεκινάει.

Πηγή: enimerosi24.gr

Share.

About Author