Ο Τσίπρας ενημερώνει τον ΠτΔ και τους αρχηγούς για το Σκοπιανό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επισπεύδονται με εντυπωσιακό τρόπο οι εξελίξεις περί την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς λίγες ώρες μετά τη διπλή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, ο πρωθυπουργός προχωρά σε κύκλο συναντήσεων ενημέρωσης με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες από ανώτατη κυβερνητική πηγή φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρά εντός της ημέρας σε επικοινωνία με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών ώστε να πραγματοποιηθούν εντός του Σαββατοκύριακου οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει -ίσως και εντός της ημέρας- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού επισπεύδεται και θα πραγμαοτποιηθεί εντός της ημέρας.

Έκτακτη ενημέρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημερώνει αυτήν τη στιγμή τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Το απόγευμα θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις για το Σάββατο και την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά).

Πηγές αναφέρουν ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» γίνεται προς το παρόν αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά, ενώ διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

Προσθέτουν ότι η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη από τη Σόφια σε μία δήλωση που αξιολογείται (από το Μάξίμου) ότι αμβλύνει τις διαφορές, καθιστά τις συναντήσεις αυτές και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, στην προσπάθεια να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο.

«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας.

Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να έχει ζητήσει από τον Ζόραν Ζάεφ να επισπεύσει τις επαφές με την αντιπολίτευση και ειδικά το VMRO- DPMNE που έχει κυρίως τις ενστάσεις και επιφυλάξεις σχετικά με την ονομασία και τις συνταγματικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως όρο την υπερψήφιση του σχεδίου συμφωνίας (που είναι έτοιμο) από δημοψήφισμα -όπως άλλωστε έχει προαγγείλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ- και στη συνέχιση από τη Βουλή (των Σκοπίων) και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Μόνο τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή και εφόσον όλα αυτά γίνουν εντός Ιουνίου, η Ελλάδα θα ξεκλειδώσει την διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Ιουλίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει κι αυτός τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ, δεδομένου ότι είναι ο μόνος που προκαλεί προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας και θεωρείται ότι εξαρτάται από τη Ρωσία και την Τουρκία που, για διαφορετικούς λόγους, δεν επιθυμούν λύση.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, πάντως, θα αποκαλύψουν και τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι προθέσεις που διαφαίνονται από όλες τις πλευρές αλλά και από τον εξωτερικό παράγοντα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε) είναι να κλείσει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με συμφωνία εντός του επόμενου μήνα.

Πριν λίγο ο Βασίλης Σκουρής αποκάλυψε στο ραδιόφωνο 24/7, το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων:

Από τον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο ξενοδοχείο “Μαρινέλα” στην Σόφια, προκύπτει το ολοκληρωμένο περίγραμμα της συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι και διαμορφώνεται σταδιακά, ώστε να ανάψει “πράσινο φως” για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα στο Σκοπιανό.

Όπως αποκάλυψε το Ραδιόφωνο 24/7 στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα από τον ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας συζήτησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε στον συνομιλητή του ότι πρέπει πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ με πλειοψηφία 2/3. Κατόπιν να κυρωθεί η συμφωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

“Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ή να επιτρέψω ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μία χώρα που θα έχει συνταγματική ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Θέλω λύση ριζική, που θα αντέξει στο χρόνο. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και παντού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά για την συμφωνία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για την άλλη πλευρά. Κομβικό στοιχείο θα αποτελέσει η στάση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση της κυβέρνησης Ζάεφ με τα κόμματα για το ζήτημα της ονομασίας. Ορισμένοι επισημαίνουν μάλιστα, ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Ζάεφ να πείσει τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ισχυροί Ευρωπαίοι παράγοντες ασκούν πιέσεις προς την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος για μία κοινά αποδεκτή λύση.

Share.

About Author