Τι αναμένουν οι εφημερίδες για τη στήριξη του τύπου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το barcode κατ’ αρχάς ώστε επιτέλους να μαθαίνουμε τις πραγματικές κυκλοφορίες. Και, δεύτερον, τα μέτρα στήριξης του Τύπου, μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αλλά παραμένουν εξαγγελίες.

Το πρώτο είναι σημαντικό για να πάψουν πια τα «καπέλα» στις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Μην ξεχνάτε πως πλέον ο βασικός μέτοχος του μοναδικού πρακτορείου διανομής τύπου («Αργος») είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης που έχει στην ιδιοκτησία του κι ένα σωρό εφημερίδες (Βαγγέλης κερνάει, Βαγγέλης πίνει). Όσο για τα μέτρα στήριξης του Τύπου, τα μόνα που γνωρίζουμε προς το παρόν και έπειτα από διαρροές είναι κάποια χρήματα που θα μοιράσει η κυβέρνηση σε εφημερίδες και sites υπό μορφή διαφήμισης, 10 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος για τις εφημερίδες (για μία τριετία) και 5 εκατομμύρια για τα sites.

Για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου κατέθεσαν χθες σχετική ερώτηση στη Βουλή 44 βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ. «0 έντυπος Τύπος αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γεγονός που και πρόσφατα (Ιανουάριος 201 8) αποτυπώθηκε στις ομιλίες της διημερίδας με Θέμα «Η στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης» που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ γράφουν.

«Τα συμπεράσματα της ημερίδας αλλά και η διεθνής -ιδιαιτέρως η ευρωπαϊκή- εμπειρία, καταδεικνύουν την ανάγκη εφαρμογής διαφόρων μεθόδων οικονομικής ενίσχυσης και εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης εφημερίδων και περιοδικών, προκειμένου αυτά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με όρους ανεξαρτησίας και πλουραλισμού. Ενδεικτικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι ρυθμίσεις που αφορούν τη
μείωση του ΦΠΑ σε πωλήσεις και εκτυπώσεις, τη χρηματοδότηση της διανομής και τη μείωση των τελών της, τη συγκρότηση ταμείου για τη στήριξα του Τύπου, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες (π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), την επιδότηση δωρεάν διανομής εφπμερίδων σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και σε βιβλιοθήκες».

Και συνεχίζουν με μερικά, πράγματι, εύστοχα συμπεράσματα: «Επειδή ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, μεταξύ των οποίων και ο τομέας της ενημέρωσης, όπου, εδώ και χρόνια, παρατηρείται υπερσυγκέντρωση δύναμης στα χέρια ορισμένων ολιγαρχών, για τους οποίους η ενασχόληση με τα ΜΜΕ δεν είναι ούτε π πρώτη ούτε η αποκλειστική επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Επειδή το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έντυπου Τύπου αφορά όχι μόνο τον δημοσιογραφικά κόσμο αλλά άπτεται του δημόσιου συμφέροντος και λειτουργίας, τελικά, της ίδιας της δημοκρατίας, π οποία προϋποθέτει πολυφωνικά ενημερωμένους πολίτες.

Επειδή η έντυπη ενημέρωση των πολιτών δεν μπορεί να εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τη ροή διαφημιστικών πόρων, εξάρτηση που τελικά οδηγεί σε ποικίλους δεσμούς με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Επειδή ο οικονομικά ανεξάρτητος έντυπος Τύπος, απαλλαγμένος από την υποχρέωση της αστραπιαίας αναπαραγωγής της είδησης, η οποία κυριαρχεί στου ηλεκτρονικό Τύπο, μπορεί να αποτελέσει δεοντολογικό, ενυπόγραφο αντίβαρο στη βιασύνη, στην υπερβολή, στην ψευδολογία και στη χυδαιότητα -φαινόμενα που δυστυχώς μαστίζουν του ηλεκτρονικό Τύπο και τα social media- έχοντας μετατρέψει, σε πλείστες περιπτώσεις, την πληροφόρηση, μέσω αυτών των πηγών, από κοινωνικό αγαθά σε ευτελές, απαξιωμένο εμπύρευμα ή μέσο προπαγάνδας».

Ρωτούν λοιπόν τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να υπάρξει οικονομική ενίσχυση και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης εφημερίδων και περιοδικών, έτσι ώστε αυτά να διευκολυνθούν να λειτουργούν με όρους ανεξαρτησίας και πλουραλισμού. Ρωτούν αυτοί, ρωτάμε κι εμείς.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Share.

About Author