Εγκρίθηκε αλλά με αστερίσκους το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο από τους δανειστές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι δανειστές αντιμετωπίζουν με θετική οπτική το συνολικό σχέδιο, όμως καταθέτουν κάποιες γενικές παρατηρήσεις για θέματα που αφορούν τους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, τα εργασιακά και τα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με το news247 οι δανειστές ζητούν αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, σαφέστερα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση κάποιων μεταρρυθμίσεων πχ τί εξαμηνιαία πρόοδος θα γίνεται για το Κτηματολόγιο, ενώ βάζουν και κάποιους προβληματισμούς για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν διαβάσει τα σχόλια των θεσμών δεν ανησυχούν για τις ενστάσεις που διατυπώνονται, αντιθέτως χαρακτηρίζουν αναμενόμενες και διαχειρίσιμες τις όποιες παρατηρήσεις τους.

Έχοντας στα χέρια της τις επισημάνσεις των δανειστών για το αναπτυξιακό αλλά και το κλίμα της Ουάσιγκτον για τα ζητήματα οικονομίας και χρέους, η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της και ζητά από τα στελέχη της να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ότι “θα τα καταφέρουμε”, όμως “τα τελευταία μέτρα σε μία δύσκολη διαδρομή είναι πάντα τα πιο δύσκολα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας που προσβλέπει στην επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη -θεωρώντας ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία- αναμένεται να καταθέσει την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις και να επαναλάβει ότι οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο καθοριστικοί.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να ζητήσει και από τους ίδιους τους βουλευτές να στηρίξουν τις κυβερνητικές προσπάθειες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα για νομοθετήματα που σχετίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα τα λιγνιτικά είναι ένα θέμα που απασχολεί τους τοπικούς βουλευτές των περιοχών στις οποίες λειτουργούν μονάδες παραγωγής.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία αναμένεται να κάνει και το οικονομικό επιτελείο που έχει επιστρέψει ήδη από την Ουάσιγκτον.

Ενδεχομένως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί και η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς ο υπουργός Εσωτερικών θέτει το νομοσχέδιο του “Κλεισθένη 1” σε διαβούλευση πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα. Ο Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε και την Πολιτική Γραμματεία σχετικά επαναλαμβάνοντας ότι η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο χρόνος διεξαγωγής τους δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά θα “παίξει” επιλεγεί ανάμεσα στον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και το Φθινόπωρο του 2019. Σημειωτέον πως ο υπουργός Εσωτερικών έκανε νέο άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με την απλή αναλογική δηλώνοντας με συνέντευξή του στο Έθνος ότι εφόσον η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατεβάσει σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα το αποδεχθεί ακόμη κι αν περιλαμβάνει την κατάτμηση της β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Share.

About Author