Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό στη βραχονησίδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 “Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΝ”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαψεύδει η Αθήνα τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι Τούρκοι κομάντο κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος προσεκτικά δήλωσε ότι «με βάση την ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

«Σε κάθε περίπτωση η δήλωση Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί γκρίζες ζώνες και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η σημαία κυματίζει» στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.

Με τη φράση αυτή τόσο ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης, όσο και ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διέψευσαν ουσιαστικά τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η τουρκική ακτοφύλακη κατέβασε την ελληνική σημαία από ακατοίκητη βραχονησίδα στη θαλάσσια περιοχή του Ντιντίμ (Δίδυμα).

Ο δήμαρχος Φούρνων επιβεβαίωσε την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε. Ο τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας, με αυτή στα Ιμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 που οδήγησε στο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς διέψευσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

«Παρόλα αυτά», συμπλήρωσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protagon.gr

 

Share.

About Author