Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου θα αποτελέσει πεδίο διεργασιών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά όχι μόνο. Οι αναφορές για την Ελλάδα αναμένεται να είναι πολλές και θα προέλθουν τόσο από την πλευρά του Ταμείου όσο και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το βάρος αυτών των δηλώσεων αναμένεται να πέσει στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στη μετά το Μνημόνιο εποχή και βεβαίως στο ζήτημα του χρέους.

Πάντως, από αύριο 17 Απριλίου έως και το Σαββάτο 22 Απριλίου αναμένονται πολλές ανακοινώσεις για τη Ελλάδα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στις 17 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WorldEconomic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία παραδοσιακά εμπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον stress test, η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ημέρα πάντως είναι η Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξίσου σημαντική είναι και η Παρασκευή 20 Απριλίου, οπότε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο 21 Απριλίου, ωστόσο το τελικό ραντεβού θα το καθορίσει ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Share.

About Author