Γιλντιρίμ- Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Αντρόφωτος, κοντά στους Φούρνους.

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους (σ.σ προφανώς εννοεί ότι το καθεστώς του αμφισβητείται από την Τουρκία).. Βλέπουμε ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».

Πριν λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κλιμάκωσε έτι περαιτέρω την τουρκική προκλητικότητα καθώς ισχυρίστηκε με δηλώσεις του ότι την ελληνική σημαία κατέβασαν τούρκοι κομάντος. Είναι προφανές πως η Τουρκία δημιουργεί κλίμα τύπου…Ιμίων καθώς παρόμοια ήταν τα περιστατικά που εξελίχθηκαν το 1996 με την μεγάλη κρίση.

Ο Μεβλούτ Τσαβoύσογλου έκανε τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αντρόφωτος ή Ανθρωποφάς

Στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, πάντως, δηλώνουν άγνοια για τέτοιο περιστατικό και το αποδίδουν στη συνήθη παραπλανητική προπαγάνδα της Άγκυρας.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας απαντούν ότι δεν έχει καταγραφεί καμία τέτοια κίνηση και δεν καταλαβαίνουν σε ποιο περιστατικό αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ. Σημειώνουν, πάντως, ότι ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.

«Εχουμε υπόψιν μας ότι στο Αιγαίο, υπάρχουν ενέργειες αύξησης της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθει τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν. Έγινε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή στα Ιμια. Μια προσπάθεια να τοποθετηθεί ελληνική σημαία στις βραχονησίδες «Αντρόφωτος», ανοικτά του Αιδινίου. Η τουρκικη ακτοφυλακή, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε την σημαία από εκεί. Συστήνουμε στην Ελλάδα να μείνει μακριά από προβοκάτσιες και προκλήσεις», είπε ο Μπιναλί Γiλντιρίμ.

Και συνέχισε: «Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

Η φωτογραφία που αναδημοσίευσε από το samos24.gr η Χουριέτ

Τι είχε γράψει το samos24.gr:

 Στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς»η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών απο τους Φούρνους Κορσεών, ύψωθηκε η γαλανόλευκη σημαία μας στο ψηλότερο σημείο. Για να την βλέπουν ΟΛΟΙ!

Οι νεαροί,οδηγήθηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλιου στο σημείο, όπου στη συνέχεια με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα .

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

 

Share.

About Author