Η “συγγνώμη” του Σαββίδη, το “damage control” και η επιστροφή…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η “συγγνώμη” του Ιβάν Σαββίδη, έστω και με καθυστέρηση 48 ωρών, δεν είναι μια τυχαία πράξη. Όσοι την προσπερνούν με ευκολία υπό το επιχείρημα πως “αναγκάστηκε γιατί είναι όλοι εναντίον του”, κακώς αξιολογούν τις σκέψεις του ομογενούς επιχειρηματία.

Μπόρις Καρλόφ*

Δίχως να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι “διαβάζει το μυαλό του Ιβάν”, καλό είναι να κάνει μερικούς υπολογισμούς πριν καταλήξει σε συμπεράσματα. Ιδίως όσοι τρίβουν από προχθές το βράδυ τα χέρια τους νομίζοντας πως ξεμπέρδεψαν μια και καλή από τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.

Αναμφίβολα υπέστη μια μεγάλη ηθική και επικοινωνιακή ήττα. Και θα πληρώσει γι αυτό. Το χειρότερο, βεβαίως, είναι ότι θα πληρώσει ο ΠΑΟΚ. Και η ομάδα της Θεσσαλονίκης, οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα -και όχι μόνο- δεν έφταιγαν σε τίποτε. Όλοι αυτοί με την ψυχραιμία του Βιερίνια ήταν και όχι με την αψάδα και τον τσαμπουκά του Ιβάν.

Ο Σαββίδης, όμως, δεν ζητά δημοσίως “συγγνώμη” μόνο γιατί κατάλαβε το λάθος του και προσπαθεί να διασώσει τον ΠΑΟΚ από τις βαριές ποινές που σίγουρα θα του επιβληθούν. Και στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο πως θα συνταχθεί πλήρως και υπομονετικά με όλες τις συνέπειες που θα επισύρει η πράξη του.

Επιχειρεί, όμως, με αυτόν τον τρόπο, να κάνει τη διαφορά. Όταν κανείς άλλος κατά το παρελθόν από αυτό που συνιστά τη διαπλοκή στο ελληνικό ποδόσφαιρο -είτε τη διαπλοκή της παράγκας, είτε τη διαπλοκή των ρετιρέ και των θαλαμηγών- δεν ζήτησε ποτέ “συγγνώμη”, ή δεν ανέλαβε στοιχειώδεις έστω ευθύνες για το κακοφορμισμένο πτώμα του ποδοσφαίρου, ο Σαββίδης θεωρεί πως θα έχει να λέει πως εκείνος το έπραξε.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα. Ο ομογενής επιχειρηματίας γνωρίζει καλά πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο πολιτικό, μιντιακό και επιχειρηματικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης που αποζητούν αφορμές για να ξεχάσουν την “άτυχη” στιγμή της Τούμπας. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν επιχειρήματα για να τον δικαιολογήσουν. Να θυμηθούν τα πολλά “καλά” του και να θάψουν κάτω από τα γκολπόστ αυτό το στιγμιότυπο με το πιστόλι.

Ο ίδιος ο Σαββίδης θα θυμάται πάντοτε πως εάν δεν έβγαζε το μπουφάν του εκείνο το βράδυ, για να φανεί το πιστόλι, δεν θα συνέβαιναν πολλά από αυτά που βιώνει σήμερα. Και σίγουρα δεν θα έχανε αρκετούς από τους υποστηρικτές του.

Παραμένει, ωστόσο, μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, όσο κι αν η ομάδα του τιμωρηθεί. Αργά ή γρήγορα η σχέση εμπιστοσύνης του με τους φιλάθλους και οργανωμένους οπαδούς της ομάδας θα ξαναγίνει στέρεη και ακλόνητη. Υπάρχει, άραγε, κάποια εναλλακτική δυνατότητα για τον Δικέφαλο που “αναστήθηκε” την περίοδο Σαββίδη;

Επίσης παραμένει ένας μεγάλος επιχειρηματίας με σημαντική ρευστότητα. Στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη δίνει δουλειές σε πολλούς ανθρώπους. Και θα δώσει σε ακόμα περισσότερους στο μέλλον.

Είναι, τέλος,  μία ανερχόμενη δύναμη στα μίντια. Το Epsilon και, πλέον, το “Έθνος” -και αύριο ποιος ξέρει τι ακόμα- είναι δικά του και αποτελούν μια υπολογίσιμη δύναμη πυρός.

Πολιτικά, δε, εξακολουθεί να διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο επιρροής στη Βόρεια Ελλάδα. Το ότι ουδείς εκ των βορειοελλαδιτών βουλευτών απ΄ όλα τα κόμματα (και πάντως από τη Ν.Δ -θυμηθείτε το αυτό…) δεν σήκωσε λάβαρο εναντίον του σημαίνει πολλά. Και ίσως σημάνει περισσότερα εάν κάποιοι αποφασίσουν να κινηθούν στα απόνερα μιας (δύσκολης αλλά όχι απίθανης) λύσης στο Μακεδονικό.

Εν κατακλείδι, ο Σαββίδης δεν ζήτησε “συγγνώμη” για να αποσυρθεί ηττημένος. Damage control κάνει.

Ζήτησε “συγγνώμη”  για να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα. Και εκείνοι που τον γνωρίζουν λένε πως θα επιστρέψει με αχό…

Υ.Γ Η “δημιουργική” αλλαγή στο λογότυπο του “‘Εθνους” από την εποχή π.Π (προ Πιστολιού) Σαββίδη- Μάρη στη νέα εποχή μ.Π (μετά Πιστολιού_ μόνο Σαββίδη είναι ίσως ένα μήνυμα. Τίποτε περισσότερο…

  • *ψευδώνυμο έκτακτου συνεργάτη

 

ΈθνοςΈθνοςΈθνος

Τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, την Κυριακή χθες Δευτέρα και σήμερα.

Share.

About Author