Το “Gorna Makedonija” στο τραπέζι- Τι συζήτησαν Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς [video]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση για τη συνάντηση την Τρίτη του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκδόθηκε το απόγευμα:

“Ο κ. Matthew Nimetz, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, συναντήθηκε σήμερα από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νίκο Κοτζιά, και τον Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Nikola Dimitrov, στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Σε συνέχεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδέκτης λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”.

Η από κοινού συνάντηση των τριών, είχε αρχίσει στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας, ακολούθησε το μεσημέρι κοινό γεύμα εργασίας στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών, για να συνεχιστεί κατόπιν και να ολοκληρωθεί στις 17.40 ώρα Ελλάδας, χωρίς κατόπιν να υπάρξουν κάποιες δηλώσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε αμέσως μετά από τη Βιέννη επιστρέφοντας αργά το απόγευμα στην Αθήνα.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκεσε έξι ώρες αλλά το περιεχόμενό της δεν έγινε γνωστό. «Προχωράμε καλά», περιορίστηκαν να σχολιάσουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η ονομασία «Gorna Makedonija» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, και το όνομα «Μακεδονία» θα παραχωρηθεί στη γείτονα, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ενόχλησή της γιατί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε στην Αγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια στήριξη από την Τουρκία. Η κίνηση αυτή ανοίγει την πόρτα για πιο ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ειδικά σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται εκ νέου στα Ιμια.

Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα». Θα υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” και μένει να επιλυθεί το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.

Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην “Μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”. Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα. Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Πηγή: iefimerida.gr

Share.

About Author