“Κύκνειο άσμα” Ντάϊσελμπλουμ: Όλα έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες

by • 12/01/2018 • Breaking News, Mosaic, ΘΕΜΑ 3Comments Off on “Κύκνειο άσμα” Ντάϊσελμπλουμ: Όλα έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες260

Στους Financial Times μίλησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο 2015.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει: « Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. . . είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση », δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Ντάισελμπλουμ λέει πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν.

Επανέλαβε, δε, πως έγιναν μεγάλα λάθη στα προγράμματα διάσωσης και τόνισε πως το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα έγινε για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε βάρος των φορολογούμενων.

Πολλές από αυτές, λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν “ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B”» αναφέρει και τονίζει ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Παραδέχεται τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά».

Κεντρικό ρόλο στη συνέντευξή του ήταν η ανησυχία για την πορεία της Ελλάδας, της οποίας η κρίση χρέους κορυφώθηκε το 2015.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ πολλά είχαν λεχθεί για τα σχέδια της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του κρίσιμου καλοκαιριού του 2015 που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με ένα ένα προσωρινό “Grexit”, στην πραγματικότητα υπήρχαν χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης – με πολύ χαμηλότερο πλούτο ανά κεφαλή από την Ελλάδα – που το ζητούσαν αυτό.

«Πίσω από την ευρεία πλάτη της Γερμανίας υπήρχαν αρκετές χώρες που ευθυγραμμίζονταν, οι οποίοι απλά είπαν:« Τελειώσαμε. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για Plan B» αποκάλυψε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι ποτέ δεν ήταν ο ίδιος υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και «τεράστιο λάθος».

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα πλέον δεν παραβιάζει τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι μερικά από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να αποκαταστήσει τα σπασμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία».

Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως αν κλονισθεί φέτος οικονομικά η ΕΕ, πολλές από τις χώρες της αλλά και η νομισματική ένωση στο σύνολό της δεν είναι έτοιμες για να το αντιμετωπίσουν.

«Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες και αρχές, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε,

Αυτή είναι και η τελευταία συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Eurogroup αφού παραδίδει την προεδρία στον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Pin It

Comments are closed.