Εντολή για “Μεγάλο Συνασπισμό” σε Μέρκελ- Σουλτς

by • 12/01/2018 • Breaking News, Mosaic, ΚΟΣΜΟΣComments Off on Εντολή για “Μεγάλο Συνασπισμό” σε Μέρκελ- Σουλτς121

Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του “μεγάλου” συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), ‘Αγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα “Die Welt”.

Όπως αναφέρει η Die Welt, η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άνγκελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle,

οι προκαταρτικές διερευνητικές επαφές στις ομάδες εργασίας Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα στο Βερολίνο χωρίς να είναι δυνατή μια πρόβλεψη για την έκβασή τους. Σχεδόν ένα 24ωρο μετά το ξεκίνημα της πέμπτης ημέρας των διαβουλεύσεων δεν διαφαίνεται, μέχρι στιγμής, φως στην άκρη του τούνελ. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa κύρια εμπόδια αποτελούν η δημοσιονομική και h προσφυγική πολιτική, το συνταξιοδοτικό και η υγεία.

Εξερχόμενος για ένα σύντομο διάλειμμα από τα κεντρικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου λαμβάνουν χώρα οι επαφές, ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Υγείας Κρίστιαν Σμιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και ότι στόχος όλων των πλευρών θα πρέπει να είναι ένα «καλό αποτέλεσμα». Το αργότερο σήμερα Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς επιδιώκουν να καταθέσουν στα προεδρεία των κομμάτων τους προς έγκριση τα αποτελέσματα των επαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για πολλές ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων όπως η φορολογική και η κοινωνική πολιτική αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δις, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις θεωρείται το αίτημα του SPD για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 42% στο 45%. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες εμμένουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή στον μηδενικό νέο δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το αίτημα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς η νέα κυβέρνηση να δώσει μεγάλο βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων και οι αρχηγοί των κομμάτων προτείνουν στα προεδρία των κομμάτων τους την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντολή διαπραγμάτευσης

Εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) στη Γερμανία.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ και υποσχέθηκε μία «νέα εκκίνηση» για την Ευρώπη, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κεφάλαιο του κειμένου της συμφωνίας για την Ευρώπη αποτελεί απάντηση στις προτάσεις του Παρισιού για την ενίσχυση της Ευρώπης.

Πηγή: DW, cnn.gr

Pin It

Comments are closed.