Γάλλος ΥΠΟΙΚ σε Μέρκελ: “Χαλάρωσε τη λιτότητα”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τη Γερμανία να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας και να συνδράμει στην ώθηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας στο Βερολίνο τις ευρύτερες ευθύνες του, την ίδια ώρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να δημιουργήσει κυβερνητική πλειοψηφία στη χώρα της.

«Η Γαλλία έδωσε το δικό της κομμάτι μειώνοντας δημόσιες δαπάνες και μεταρρυθμίζοντας την οικονομία της» δήλωσε ο Le Maire στην εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit. Αναμένουμε και η Γερμανία να ακολουθήσει υιοθετώντας πιο επιθετικές πολιτικές στους μισθούς και αυξάνοντας τις επενδύσεις».

Η έκκληση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την κα Μέρκελ που προσπαθεί να επιτύχει κυβερνητική συμμαχία με ένα διστακτικό  SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή πλεόνασμα για το 2017 που υπερβαίνει τα 10 δισεκ. €, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, πιέζοντας την κα Merkel για μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην χώρα. Στη Γερμανία επίσης ασκείται συχνά κριτική για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, το μεγαλύτερο στον κόσμο. (250 δισεκ. € την προηγούμενη χρονιά). Γαλλία, ΗΠΑ και ΔΝΤ εδώ και καιρό καλούν την Γερμανία να επενδύσει περισσότερο και να ωθήσει την κατανάλωση επιτρέποντας έτσι και στις άλλες χώρες να ευνοηθούν. Η κα Μέρκελ απέχει τους τελευταίους μήνες από τη διεθνή σκηνή καθώς εστιάζει στις «οικείες πληγές» τη στιγμή ακριβώς που μια νέα Γαλλία με αυτοπεποίθηση αναζητά ισχυρό σύμμαχο στο Βερολίνο ώστε να λάβουν στήριξη οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις Macron. Αν και σταθερά φιλοευρωπαία, η κα Merkel απάντησε πιο διστακτικά στις πιο φιλόδοξες προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό, κοινοβούλιο και υπουργό οικονομικών ευρωζώνης, ιδέες που έχουν καλή πρόσληψη από το SPD.

O Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την Κυριακή δήλωσε ότι «είναι πια καιρός να υποστηρίξουμε τελικά τους Γάλλους στις προσπάθειες μεταρρύθμισης που κάνουν». Ο Le Maire προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους για δραστικές ανατροπές αναφέροντας ότι οι πιο αμφιλεγόμενες ιδέες του Macron θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή, με την φορολογική εναρμόνιση και την τραπεζική ένωση να αποτελούν την προτεραιότητα στην ατζέντα. «Η γαλλογερμανική σχέση θα πρέπει να ανανεωθεί άμεσα» δήλωσε ο  Le Maire στην Zeit.

Share.

About Author