Σαφές μήνυμα Μέρκελ-Μακρόν υπέρ αλληλεγγύης στο προσφυγικό [video]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη σημασία της αρχής της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα τόνισαν από τις Βρυξέλλες τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όσο κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Η Μέρκελ τόνισε πως, ενώ υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και οι σχέσεις με τρίτες χώρες προέλευσης προσφύγων, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά το θέμα της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. «Eίναι απαράδεκτο να επιδεικνύεται αλληλεγγύη σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους όχι», είπε η Μέρκελ, ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται εντός της ΕΕ και όχι μόνο προς χώρες εκτός της ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις στο μεταναστευτικό θα συνεχιστούν με την προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2018.

Εξάλλου, ο Μακρόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως τον Ιούνιο του 2018 θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τη Γερμανία ως τον Μάρτιο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία τον Ιούνιο. “Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή Γερμανία για να προχωρήσει η Ευρώπη”, ανέφερε ο Μακρόν και ευχήθηκε στην κυρία Μέρκελ να ευοδωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό της Γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τη βούλησή της να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της Ευρωζώνης. «Θα βρούμε μια κοινή λύση γιατί το χρειάζεται η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχει η βούληση και αυτό είναι το σημαντικό». Η Μέρκελ ανέφερε ότι τώρα που η ΕΕ βρίσκεται σε «καλύτερη θέση», όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, είναι η κατάλληλη περίοδος να γίνει αυτή η συζήτηση με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τις μεταρρυθμιστικό έργο που προωθεί στη χώρα του.

Τέλος, σχετικά με το θέμα του «Brexit”, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα είναι η δυσκολότερη και πως, στη φάση αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. «Ως τώρα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια, ενωμένα και είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα» , ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

 

Share.

About Author