Ένα βιβλίο-σοκ για τη ναζιστική θηριωδία: Η γραμματέας του Γκέμπελς αποκαλύπτει…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από το 1942 έως το 1945, η Μπρουνχίλντε Πόµζελ υπήρξε στενογράφος ενός από τους µεγαλύτερους εγκληµατίες της Ιστορίας.

Ως γραµµατέας του Υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέµπελς, βρέθηκε στο κέντρο της εξουσίας της χιτλερικής Γερµανίας. Όµως ισχυρίζεται πως δεν είχε ιδέα για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος που υπηρετούσε.

Λίγο πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 106 ετών, η Πόµζελ αφηγείται τη ζωή της µε αφοπλιστική ειλικρίνεια και µας δίνει µια εικόνα της κοινοτοπίας του κακού.

Τα λόγια της αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο με τίτλο «Δεν θέλαμε να ξέρουμε: Η γραμματέας του Γκεμπελς αποκαλύπτει».

Άνθρωποι κλεισμένοι στη δική τους προσωπική σφαίρα, που αδιαφορούν για τα κοινά και την πολιτική, άνθρωποι που κλείνουν τα μάτια παλεύοντας να επιβιώσουν. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Ο Thore D. Hansen παρουσιάζει και αναλύει την αφήγηση της Πόµζελ, µία συγκλονιστική μαρτυρία για το βάρος και τα όρια της προσωπικής ευθύνης, µία τροµακτική προειδοποίηση για το παρόν και το μέλλον.

Πόσο κοντά είμαστε τελικά στο να φτάσουµε κι εµείς κάποια στιγµή να υποστηρίζουµε σαν κι εκείνη: «∆εν θέλαµε να ξέρουµε»;

«Το Κακό υπάρχει. Ο ∆ιάβολος υπάρχει. Θεός δεν υπάρχει, αλλά ο ∆ιάβολος υπάρχει. Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη. ∆ικαιοσύνη δεν υπάρχει».

«Σε τι ποσοστό φέρουµε όλοι µέσα µας µια Μπρουνχίλντε Πόµζελ;» αναρωτιέται ο Thore D. Hansen.
«Οι εκατοµµύρια Πόµζελ, που µονίµως ενδιαφέρονται µόνο για τη δική τους πρόο­δο και τα δικά τους υλικά αγαθά, και µε αυτό τον τρόπο αποδέχονται δίχως δισταγµό την κοινωνική αδικία και τις δια­κρίσεις απέναντι σε άλλους, αποτελούν τα στέρεα θεµέλια για κάθε αυταρχικό σύστηµα που χειραγωγεί τις µάζες» γράφει στον πρόλογο ο Thore D. Hansen.

Ο Thore D. Hansen (1969) είναι γερµανός πολιτικός αναλυτής και συγγρα­φέας, ενώ έχει εργαστεί επίσης ως δηµοσιογράφος και σύµβουλος επικοινωνίας.

Πηγή:  iefimerida.gr

Share.

About Author