Τσίπρας: Υψηλή η φορολογία αλλά μείωση από το 2019

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην παραδοχή ότι η φορολογία είναι υψηλή και προκαλεί έντονα προβλήματα στα νοικοκυριά προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πάντως ότι η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει «άμεσα» μείωση των συντελεστών, το 2019.

Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υψηλή φορολόγηση «δύσκολη απόφαση» που ελήφθη υπό το «πιεστικό βάρος έκτακτων συνθηκών», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι από τη σκοπιά της κυβέρνησης οι φορολογικές επιβαρύνσεις δεν είναι δυνατόν να είναι μόνιμες.

«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμμαχός μας είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε», είπε.

Σημείωσε πως το δημοσιονομικό – φορολογικό πρόβλημα δεν εμφανίστηκε την περίοδο της κρίσης αλλά έχει ρίζες δεκαετιών που φτάνουν στο βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου, αποδίδοντας τη χρόνια έλλειψη εσόδων σε απώλειες από τον ΦΠΑ στον κατακερματισμό του φορολογικού μηχανισμού, στο λαθρεμπόριο, στην «ασυλία κάποιων προνομιούχων» και στην «κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση έχει δημιουργήσει ένα «εντελώς διαφορετικό κλίμα» για τη χώρα, επισημαίνοντας την βελτίωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.

Άφησε παράλληλα αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι επιμένει στην καταστροφολογία με αλά καρτ κριτική.

«Όταν δεν έκλεινε η αξιολόγηση, μας ζητούσε να το κάνουμε έστω και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Τώρα που κλείσαμε, επιτυγχάνοντας τις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν ότι τα δώσαμε όλα άρον-άρον», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:skai.gr

Share.

About Author