Μοσκοβισί για Paradise Papers: Να γίνει “μαύρη λίστα” φορολογικών παραδείσων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ζήτημα της φοροαποφυγής μέσω των φορολογικών παραδείσων και οι αποκαλύψεις των Paradise Papers συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους Ευρωβουλευτές να ζητούν για τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το νέο σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροαποφυγής. Οι τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2016 η οποία δημιουργήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο των Panama Papers (PANA committee) θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Στην τοποθέτησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε για τα φορολογικά να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυστηρότερους κανόνες για δικηγόρους, τραπεζίτες και άλλους συμβούλους που βοηθούν τις εταιρίες να βρίσκουν τρόπους προκειμένου να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τα κράτη-μέλη και τους ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν στις προτάσεις που έκανε η Κομισιόν τον Ιούνιο. «Τα κράτη μέλη να επωμιστούν τις ευθύνες τους λαμβάνοντας μέτρα. Πρέπει να υιοθετήσουμε στις 5 Δεκεμβρίου τη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων και να υιοθετήσουμε την ενιαία φορολογία. Πρέπει να πιέσουμε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τον δρόμο πάταξης της φοροδιαφυγής που μερικές φορές γίνεται κατόπιν υπόδειξης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

«Να δούμε τον ρόλο των τραπεζών, αυτών που λειτουργούν ως «γνωστοί-άγνωστοι», με τη βοήθεια του Συμβουλίου για να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις», ανέφερε από τη δική του μεριά ο Τζ. Πιτέλα.

Παπαδημούλης: Γερμανία και Ολλανδία μπλοκάρουν τις προτάσεις

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, απευθυνόμενος στον Πιέρ Μοσκοβισί είπε:

«Έχουμε μια προκλητική φοροδιαφυγή της παγκόσμιας ελίτ, σε βάρος του 99,99% της κοινωνίας, των συνεπών φορολογουμένων, των εσόδων των κρατών-μελών, του κοινωνικού κράτους.
Και θέτω το ερώτημα: Γιατί μερικοί δημοσιογράφοι βρίσκουν περισσότερα στοιχεία από το Συμβούλιο -κύριε Μάστιγκας, από την Κομισιόν – κύριε Μοσκοβισί, ή από τα κράτη-μέλη; Τους δημοσιογράφους αυτούς πρέπει να προστατέψουμε ενισχύοντας την προστασία των whistlblowers. Ως πότε θα αρκούμαστε στα λόγια και στα ευχολόγια;

Κύριε Μοσκοβισί, μετά τα Panama Papers, καταθέσατε κάποιες -ανεπαρκείς κατά τη γνώμη μου- προτάσεις, οι οποίες όμως και αυτές, μπλοκαρίστηκαν στο Συμβούλιο. Δεν έγινε τίποτα! Γιατί οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μαζί με άλλες, τις μπλόκαραν και αυτές!

Άρα, πρέπει να πάμε σε πράξεις. ‘Δίκαιο σύστημα φορολογίας’, κύριε Μοσκοβισί, σημαίνει τα κέρδη να φορολογούνται εκεί που παράγονται. Και όχι με μηδενικούς συντελεστές σε φορολογικούς παραδείσους. Μαύρη λίστα για τους φορολογικούς παραδείσους, ‘αύριο’ – στις αρχές Δεκεμβρίου. Φορολογική εναρμόνιση και διεθνή συνεργασία και αυστηρές κυρώσεις επιτέλους. Βαρεθήκαμε τα λόγια, θέλουμε αποτέλεσμα!».

Share.

About Author