Τι σημαίνει η αναβάθμιση των F-16 – Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Απάντηση στην δήλωση Τραμπ όσον αφορά την συμφωνία για τα F-16 έδωσε μέσω twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ-Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας.

 

ΝΔ: Δώσαμε αλλά δεν πήραμε

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

“Και γι’ αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος”, συνεχίζει η Πειραιώς σημειώνοντας ότι δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16.

Η απάντηση Καμμένου στη ΝΔ για τα F-16

«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ και την αναφορά για την αναβάθμιση των ελληνικών F16.

Τι αναφέρει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16

Περισσότερα από 120 αεροσκάφη περιλαμβάνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση του ελληνικού «στόλου» των F-16, σύμφωνα με το i-efimerida.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το θέμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Ηδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε F-16 Block V και ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ενημέρωσε εγγράφως για το θέμα το Κογκρέσο. Το εκτιμώμενο κόστος της αναβάθμισης είναι 2,404 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πιθανή αγορά για την αναβάθμιση του στόλου της των F-16 σε F-16 Block V», αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού, που παραθέτει αναλυτικά τα συστήματα που θα αγοράσει η χώρα μας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει και προσομοιωτές, υποστηρικτικά συστήματα εδάφους, εκπαίδευση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη κ.α.

Ο στόχος της αναβάθμισης

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τους στόχους εθνικής ασφάλειας, βοηθώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση να ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία», επισημαίνει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τωρινές και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της για να αποτρέψει απειλές στην περιοχή, να ενισχύσει την άμυνά της και να εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι η πώληση του εξοπλισμού δεν θα μεταβάλει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή.

Τα αντισταθμιστικά

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γνωστά αντισταθμιστικά. Ομως, τυπικά η Ελλάδα ζητά αντισταθμιστικά. Οποια τέτοια συμφωνία θα καθοριστεί από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ανάδοχου», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ σημειώνει ότι για την προτεινόμενη πώληση θα απαιτηθεί η τοποθέτηση 3-5 επιπλέον Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων ή εκπροσώπων του ανάδοχου στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι από τον προϋπολογισμό θα δαπανηθούν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16 και πως τα υπόλοιπα αφορούν αντισταθμιστικά.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δισ. € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Καμμένος.

Η ανακοίνωση για πιθανή πώληση εξοπλιστικών επιβάλλεται από τον νόμο και η συμφωνία δεν έχει «κλείσει» επίσημα ακόμη.

Το non paper του πηγών του υπουργείου Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας

Πηγές του υπ. Άμυνας εξηγούσαν αργά χθες τη νύχτα τι σημαίνει η συμφωνία για την αναβάθμιση του F-16, απαντώντας έμμεσα στις αιτιάσεις της Ν.Δ. και άλλων στελεχών της αντιπολίτευσης.

Σχετικά αναφέρεται:

  1. Η συμφωνία είναι διακρατική, οπότε δεν υπάρχουν μεσάζοντες και φυσικά δεν υπάρχει καν η υπόνοια για μίζες, όπως έκαναν…αυτοί που θέλουν να μας (ξανα)σώσουν από εκείνη την κεντροαριστερά
  2. Γειτονική χώρα είναι υπό την παραλαβή αεροπλάνων χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth), αλλά και στο μέλλον όλο και περισσότερες, οπότε, ως αντίμετρο η αναβάθμιση των Ελληνικών αεροσκαφών με νέα ψηφιακά ραντάρ (AESA) είναι επείγουσα. Δεν είναι πανάκεια, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορούν να «αποκαλύψουν» τέτοια αεροσκάφη
  3. Η τουρκική βιομηχανία υλοποιεί ήδη αντίστοιχο πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16, το οποίο έχει ολοκληρώσει και έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να «πουλήσει» σε όσες χώρες θέλουν να αναβαθμίσουν τα δικά τους F-16, κάτι που πρέπει να μπορεί να κάνει κι Ελληνική ΕΑΒ, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική και να κλείσει παραγγελίες στο μέλλον, άρα εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
  4. Η ΕΑΒ εκ των πραγμάτων είναι ήδη υποκατασκευαστής του 30% της ατράκτου όλων των F-16 που πετάνε σήμερα, οπότε θα έχει και τα ανάλογα οφέλη.
  5. Τα Ελληνικά F-16 έχουν αγοραστεί σε διάφορα στάδια της παραγωγής (Block) και της ανάπτυξης του αεροσκάφους, σε βάθος των 30 έτων, όποτε υπάρχει πολυτυπία διάφορων μοντέλων, που με την αναβάθμιση θα γίνει μια σύγκλιση προς την ομοιογένεια του στόλου και φυσικά αναβάθμιση των δυνατοτήτων.
  6. Τέλος από τα €2,4δις, από τον προϋπολογισμό είναι € 1,1δις τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά οφέλη (ΑΩ).
  7. Τα προγράμματα κατασκευής του 30% των F-16, του C-130J συνδυαστικά με τους εκσυγχρονισμούς των F-16 της ΠΑ και των P-3B του ΠΝ, φέρνουν εκ των πραγμάτων νέες θέσεις εργασίας και φυσικά, ανάπτυξη.
Share.

About Author