Τα τέσσερα εμπόδια στο δρόμο της γ’ αξιολόγησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην τελική ευθεία για την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουν στην κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει λάβει πριν μερικά 24ωρα μια πρώτη ενημέρωση αναφορικά με τα σημεία- «αγκάθια» της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας έθεσε τα μέσα Νοεμβρίου ως ημερομηνία-«κλειδί» για την ολοκλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων.

Σημειωτέον, ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, είναι οι αρμόδιοι για την παρακολούθηση –εβδομάδα προς εβδομάδα- της προόδου των πεπραγμένων της Αθήνας, υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Εξ’ αυτού του λόγου εστάλησαν προ ημερών οι δύο επιστολές του κ. Λιάκου προς τους υπουργούς δια των οποίων και ζητούσε επιτάχυνση της δουλειάς μέχρι τα τέλη του μήνα. Η έλευση των επικεφαλής των θεσμών,άλλωστε, στις 23 Οκτωβρίου έχει αναγκάσει όλα τα υπουργεία να κινητοποιηθούν.

Και ενώ το ΔΝΤ ετοιμάζεται να μπει με… φόρα στις διαπραγματεύσεις,από το Μαξίμου χαρτογραφούν τα θέματα-«αγκάθια»:

  • Ιδιωτικοποιήσεις: Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει ένα ακόμα κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από το νέο ταμείο στο οποίο θα μεταφερθούν κάποιες εταιρείες. Ειδικά τα θέματα που αφορούν σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ «καίνε» την κυβέρνηση, ενώ είναι σαφές ότι οι δανειστές θα αξιώσουν να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες.
  • Κλειστά επαγγέλματα: πρόκειται για ένα θέμα που η κυβέρνηση «κουβαλάει» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν έχει εναντιωθεί σθεναρά,με το βασικό επιχείρημα ότι πλήττονται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδας από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
  • Εργασιακά: η αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργίας (ανάγκη απαρτίας) και οι αλλαγές στη διαιτησία.
  • Αξιολόγηση στο δημόσιο:με τον χρόνο να πιέζει, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η… επιχείρηση αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης με τις κρίσεις προϊσταμένων κλπ. Νέο σύστημα θα ισχύσει στην επιλογή ειδικών και γενικών γραμματέων των υπουργείων , ενώ αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως μέχρι την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της η μεταρρύθμιση.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την αγωνία τους και για το δημοσιονομικό κενό για το 2018. Δημοσίως, δηλώνουν πως θα είμαστε εντός στόχων υπερβαίνοντας το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Ουδείς όμως γνωρίζει αν το ταμείο θα θέσει ζήτημα, καθώς εκτιμά ότι το Πρωτογενές Πλεόνασμα για το 2018 θα φτάσει το 2,2%.

 

Share.

About Author