Τι συμβαίνει με την επένδυση της BlackRock στον Κηφισσό;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η παρουσία της BlackRock στην Ελλάδα είναι ευρεία και μετρά ήδη αρκετά χρόνια. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και σύμβουλος της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών.

Μόλις πριν μερικές ημέρες η BlackRock εξέδωσε ανακοίνωση δια της οποίας υποστηρίζει ότι η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματός της, «θα ξεμπλοκάρει σημαντική επενδυτική ζήτηση».

Ο συν διαχειριστής, μάλιστα, της BlackRock’s Emerging Europe, Chris Colunga, τονίζει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί «τελικά» να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), «μειώνοντας το κόστος δανεισμού του δημοσίου και καθησυχάζοντας τους επενδυτές».

Μαζί με μία ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ξεφύγουν από τις αμφιβολίες για τη φερεγγυότητά τους, δηλώνει ο Colugna.

Ο ίδιος διαπιστώνει «περιθώριο σημαντικής βελτίωσης» για τις χρηματοπιστωτικές μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, «οι οποίες φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με άλλες μετοχές».

Αίφνης, είδε το φως της δημοσιότητας ( capital.gr ) ότι κάποιος κλάδος της εταιρείας αναστέλλει επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που προγράμματιζε στον Κηφισσό. Πρόκειται για την κατασκευή ενός εμπορικού πολυχώρου σε έκταση 55.000 στρεμμάτων που φέρει την ονομασία Academy Gardens.

Το δημοσίευμα γράφει:

Σε…διήγημα επιστημονικής φαντασίας έχει μετατραπεί το κυβερνητικό αφήγημα για μετατροπή της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό. Είναι κοινό μυστικό στα διεθνή επενδυτικά φόρα, ότι όσοι επενδυτές αδυνατούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επειδή έχουν “εγκλωβιστεί”, προτιμούν να την κοιτούν με το κιάλι. Και αυτό καθώς βλέπουν να μην προχωρούν ακόμη και έτοιμα έργα που έχουν λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

“Μαύρη πέτρα” και από την BlackRock

Στη μακρά λίστα των συγκεκριμένων επενδύσεων, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, έρχεται να προστεθεί το έργο Academy Gardens, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), την οποία, το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε έναντι 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Artume.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με το έργο να παραμένει μακέτα εδώ και μία δεκαετία, το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, αποφάσισε να αναστείλει την -πρώτη στην ελληνική αγορά ακινήτων- επένδυσή του στον Κηφισό. Αυτό σημαίνει ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια (π.χ. εξασφάλιση χρηματοδότησης) με στόχο την έναρξη του έργου.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές των επενδυτών, “δεν γίνεται αντιληπτό γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πραγματοποιεί όσα προβλέπει ο νόμος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο” για το οποίο έχουν συνολικά δαπανηθεί, έως σήμερα, 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. σε φόρους ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου “παγώνει” κάθε διαδικασία για την εκκίνηση του έργου.

Τι ισχύει, όμως, τελικά;

Μόλις τον περασμένο Μάϊο η εταιρεία, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι προχωρά ταχύτατα στην επένδυση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αφορμή ήταν η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τους συντελεστές δόμησης στην περιοχή, κάτι που ικανοποίησε την εταιρεία.

Έγραφε τότε το protothema.gr:

Έως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται η εκκίνηση της επένδυσης, άνω των €250 εκατ. στο πρώην ακίνητο Μουζάκη

Εως το τέλος της χρονιάς υπολογίζουν οι επιτελείς της Blackrock να ξεκινήσουν τη μεγάλη, μικτή εμπορική επένδυση, άνω των 250 εκατ. ευρώ στο πρώην ακίνητο Μουζάκη στη λεωφόρο Κηφισού, την οποία προωθούν ήδη από το 2007.

Μετά από μια… δεκαετία, η Artume, η εταιρεία που συνδέεται με τον όμιλο της Blackrock κι έχει συσταθεί για την ανάπτυξη του ακινήτου έχει περισσότερους λόγους να είναι πιο… αισιόδοξη αφού χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)».

Στο επόμενο στάδιο, η εταιρεία ευελπιστεί, κατά τις πληροφορίες να είναι σε θέση να ξεκινήσει το έργο το οποίο θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών για τη διαμόρφωση των εμπορικών χώρων από τους μισθωτές. Από το ποσό αυτό ήδη έχουν διατεθεί κεφάλαια της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, με ένα ποσό κοντά στα 35 εκατ. ευρώ να έχει διατεθεί για φόρους που συνδέονται με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα υπόλοιπα για την απόκτηση του ακινήτου, τις μελέτες, τις εγκρίσεις κ.τ.λ..

Εύλογο το ερώτημα σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει;. Γιατί η BlackRock δήλωνε ικανοποιημένη τον Μάϊο για τις κυβερνητικές αποφάσεις και τώρα διαρρέει πως αναστέλλει την επένδυση;

Share.

About Author