Κανένα Κατάρ δεν φεύγει από την Ελλάδα, το Al Rayyan απείλησε (ξανά) πως θα αποσυρθεί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ανακοίνωση του fund Al Rayyan του πρώην εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι που ζει πλέον αυτοεξόριστος στο Λονδίνο λόγω της σύγκρουσης με τον γιό του που κυβερνά τη χώρα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα νέο σήριαλ τύπου Eldorado περί εκδίωξης των επενδύσεων.

Στους πηχυαίους τίτλους ξεχωρίζουν αυτοί περί “αποχώρησης του Κατάρ από την Ελλάδα”. Προδήλως ψευδές. Ο αποχωρών -κατά δήλωσή του- Αλ Θάνι είναι Καταριανός αλλά δεν είναι Κατάρ. Οι δε επενδύσεις του στην Ελλάδα μπορεί να σκόνταψαν στη γραφειοκρατία, τα…Natura και την Πολεοδομία αλλά δεν έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε απειλήσει πως θα φύγει και το 2013 και το 2016.

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, ωστόσο, συνεχίζει και εντείνει τις επενδύσεις της στη χώρα μας, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει μεγάλα prozects στο Κατάρ.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της “Καθημερινής”:

Ποιες είναι, λοιπόν, οι business του Κατάρ στην Ελλάδα; Και από την άλλη, ποιοι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν σημαντική έκθεση στο συγκεκριμένο κρατίδιο του Περσικού, ώστε να ανησυχούν για τις εκεί εξελίξεις; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Το Κατάρ μέσω διαφόρων επενδυτικών, εταιρικών και άλλων σχημάτων, που όλα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια των Αλ Θάνι, έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε ακίνητα, τράπεζες, ξενοδοχεία, ενέργεια και σε κάποιες εισηγμένες. Επίσης, ελληνικές ναυτιλιακές έχουν συμφέροντα στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το εμιράτο. Αλλά ας αρχίσουμε από το τέλος. Το Κατάρ, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον πλανήτη, έχει συστήσει, μεταξύ άλλων, μια ναυτιλιακή κοινοπραξία με την ελληνικών συμφερόντων Maran Gas (Αγγελικούσης). H Maran Gas και η Nakilat, κρατική ναυτιλιακή του Κατάρ, ελέγχουν από κοινού τη Maran Nakilat, η οποία έχει στόλο 13 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται από τη VesselsValue στα επίπεδα των 2 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ εκτελεί μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ, στη «Χρυσή Γραμμή» του μετρό της Ντόχα, η κοινοπραξία ALYSJ, επικεφαλής της οποίας είναι η ΑΚΤΩΡ. Από την άλλη, μεγάλες είναι και οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα. Αγαπημένη αδιαμφισβήτητα χώρα των Αλ Θάνι, οι οποίοι όχι μόνον την επισκέπτονται συχνά, αλλά την έχουν επιλέξει ως έδρα ελλιμενισμού κάποιων εκ των mega yacht τους, όπως το Al Mirqab, την 133 μέτρων και αξίας 200 εκατ. δολαρίων θαλαμηγό τους, που στα χαρτιά ανήκει στον Καταρινό σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζάμπερ μπιν Μοχάμεντ μπιν Αλ Θάνι. Συγγενή δηλαδή του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, που είναι ο μονάρχης του Κατάρ από τις 25 Ιουνίου του 2013.

Στα νησιά του Ιονίου

Τον πρώην σεΐχη μπορεί κανείς να τον συναντήσει συχνά στην Κέρκυρα, αλλά και σε άλλα νησιά του Ιονίου και όχι μόνον, καθώς εκτός του ότι αρέσουν τόσο σε αυτόν όσο και στη δεύτερη σύζυγό του, σεϊχά Μόζα μπιν Νασέρ αλ Μισνέντ, πιστώνεται και την εξαγορά του ξενοδοχείου Μιραμάρε στην Κέρκυρα, αλλά και τις επενδύσεις στη Ζάκυνθο και την Οξυά στις Εχινάδες. Οι τελευταίες δύο επενδύσεις καρκινοβατούν ακόμα λόγω σημαντικών νομικών προβλημάτων. Ομως, άλλες επενδύσεις που έγιναν από την οικογένεια των Αλ Θάνι ή βραχίονες του κραταιού κρατικού ταμείου του εμιράτου, του Qatar Investment Authority, είχαν πολύ καλύτερη τύχη. Αλλες πάλι όχι. Επίσης, το Κατάρ είναι εδώ και χρόνια μεταξύ των μετόχων της Alpha Bank, ενώ συμμετείχε στις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλων ελληνικών τραπεζών. Μια άλλη σημαντική επένδυση του εμιράτου στην Ελλάδα, της τάξης των 58 εκατ. δολαρίων, είναι αυτή της Qatar Petroleum International στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ με ποσοστό 25% όπου συνυπάρχει πλέον με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez. Αλλη επένδυση είναι, τέλος, ενός επίσης γαλαζοαίματου Καταρινού, του σεΐχη Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, που είχε αγοράσει το 5,1% της MLS Πληροφορική.

Επενδύσεις που δεν προχώρησαν

Υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, που όμως δεν «περπάτησαν». Η μία είναι στο Ελληνικό, στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης του οποίου υπήρχε ενδιαφέρον, για να αποσυρθεί μετά. Ομως επανήλθε, αλλά χωρίς να κατατεθεί τελικά δεσμευτική προσφορά. Από τον Περσικό Κόλπο ισχυρίζονται πως γι’ αυτό ευθύνεται η ασάφεια κάποιων κρίσιμων όρων της ιδιωτικοποίησης. Ως γνωστόν, το Ελληνικό δόθηκε αλλού. Αλλού δόθηκε και η «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία είχε δρομολογηθεί συμμετοχή των Αράβων και μάλιστα με πανηγυρική υπογραφή συμφωνίας με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Συμφωνία η οποία, όμως, τελικά επίσης δεν προχώρησε. Αλλη «επιχειρηθείσα» επένδυση του Κατάρ ήταν το «παγωμένο» μνημόνιο επενδύσεων που είχε υπογραφεί (επίσης με πανηγυρικό τρόπο το 2010 στη Νέα Υόρκη), μεταξύ του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι και του Γ. Παπανδρέου. «Πάγωσε», κατά τους Καταρινούς, εξαιτίας των τότε κυβερνητικών χειρισμών. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας και για τα 82 στρέμματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο project παραμένει «ολοζώντανο».

Share.

About Author