Τραμπ για Β. Κορέα: “Κλειδωμένες κι οπλισμένες οι επιλογές μας” [video]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέα απειλητική προειδοποίηση απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα την Παρασκευή, δηλώνοντας πως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον φραστικό πόλεμο του κατά της Βόρειας Κορέας μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ανακοινώνοντας ότι η προηγούμενη απειλή του για “φωτιά και οργή” ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή, καθώς οι συνθήκες της κρίσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ επιδεινώνονται σε φραστικό επίπεδο, σχολιάζει η εφημερίδα “The New York Times.”

Απορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε τόσο από το εσωτερικό, όσο κι από εξωτερικό των ΗΠΑ για την πρώιμα επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε, ο πρόεδρος Τραμπ είπε, ότι η Βόρεια Κορέα κι ο ασταθής ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. “Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτή την δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ίσως δεν ήταν τόσο σκληρή,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους από την ιδιόκτητη λέσχη γκολφ στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι. “Το κάνουν αυτό σε βάρος της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αρκετά χρόνια, και είναι καιρός κάποιος για το λαό αυτής της χώρας ή για τους λαούς των άλλων χωρών, να ορθώσει το ανάστημά του. Έτσι, αν υπάρχει κάτι, ίσως η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετά σκληρή,” τόνισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μακράς ακτίνας δράσης, αντέδρασε στην αρχική δήλωσή του με την απειλή να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος η οποία φιλοξενεί μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας. “Εάν αυτός (ο Κιμ…) κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα υπάρξει μία αντίδραση που δεν έχει δει κάποιος μέχρι τώρα, αναφορικά με αυτό που θα συμβεί στην Βόρεια Κορέα,” δήλωσε ο Τραμπ, ενώ σε ερώτηση σχετική με το αν η δήλωσή του αποτελεί πρόκληση, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Δεν είναι πρόκληση. Είναι δήλωση. Δεν έχει να κάνει με προκλήσεις. Είναι δήλωση. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί το Γκουάμ και τις ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Όχι, αυτό δεν είναι πρόκληση όπως το λέτε. Είναι ανακοίνωση που στηρίζεται σε γεγονότα.” Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε τις τελευταίες δηλώσεις του για την Βόρεια Κορέα στην διάρκεια δύο τηλεοπτικών εμφανίσεων του, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα άλλα θέματα. Επιτέθηκε κατά του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ για την αποτυχία ψήφισης νομοσχεδίων που ήταν πολιτικές προτεραιότητες των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων -για μία ψήφο- να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο Μακόνελ θα πρέπει να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ όπως είπε θα προχωρήσει με την κήρυξη κατάστασης εθνικής ανάγκης αναφορικά με την αύξηση της χρήσης των συνταγογραφημένων και μη συνταγογραφημένων φαρμάκων που περιέχουν όπιο (opioid epidemic). Επίσης, υπερασπίστηκε την απόφασή του ν’ απαγορεύσει την είσοδο των διαφυλικών στις ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι: “έκανα μία μεγάλη χάρη στις ένοπλες δυνάμεις.”

 

Share.

About Author