anatropinews.gr

Το “power game” στην κυπριακή ΑΟΖ – Σε θέση μάχης για τουρκικές προκλήσεις

Στο… ραντάρ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πολεμικών σκαφών από τους στόλους της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της γαλλοϊταλικής πετρελαϊκής κοινοπραξίας TOTAL – ENI, το οποίο κατέπλευσε χθες στον θαλάσσιο χώρο του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Και αυτό γιατί την ώρα που τα αρμόδια κλιμάκια της κοινοπραξίας ετοιμάζουν βήμα προς βήμα τις διαδικασίες εγκατάστασης του γεωτρύπανου πάνω από το κοίτασμα «Ονησίφορος», η Τουρκία, δυστυχώς, εμφανίζεται ολοένα και πιο προκλητική, μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Χαμηλοί τόνοι από την Κύπρο

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «κρατά χαμηλούς τόνους και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ» και εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η χθεσινή πρώτη μέρα της τοποθέτησης του της πλατφόρμας «West Capella» με το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κύλησε ομαλά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών τα επικρατέστερα ήταν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ και υπέδειξε ότι «είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στις δικές μας ενέργειες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καλύτερη απάντηση για αυτές τις προκλήσεις είναι το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι 180 άτομα και προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται πάνω στην πλατφόρμα και εξήγησε ότι ο χώρος είναι συνδεδεμένος με οθόνη, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, δήλωσε ότι τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι δεδομένα του κράτους και δεν μπορούν να δημοσιευτούν, πριν να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα που αναμένεται, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Δεν αναμένουμε μεγάλη ανακάλυψη, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη γεώτρηση σε πετρώματα που προσομοιάζουν του αιγυπτιακού Ζor», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας. Εξήγησε ότι αν αποδειχθεί ότι βορειότερα του Ζor σε ανάλογα πετρώματα,εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν υδρογονάνθρακες, τότε θα σημαίνει πάρα πολλά για άλλες ανάλογες δομές που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αυτή η γεώτρηση θα μας δείξει, αν μετανάστευσε το υλικό βορειότερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας Ισραήλ Τουρκίας στα ενεργειακά, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών μας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την χάραξη των ΑΟΖ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κοίτασμα «Ονησίφορος» στο τεμάχιο 11 είναι ελπιδοφόρο.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Active o Σόλωνας Κασίνης είπε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και θα φθάσει στον προσδοκώμενο στόχο, δηλαδή, σε ουσιαστικά αποτελέσματα για το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Κασίνης είπε ότι τα ευρήματα τα οποία είναι στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ «οδήγησαν και στη δική μας επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα παρομοίου τύπου κοίτασμα στο τεμάχιο 11». Για αυτό, σημείωσε o όμιλος ΤΟΤΑL επέστρεψε και διεκδίκησε το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής, επεσήμανε ο Σόλωνας Κασίνης, απέδειξαν ότι υπάρχει Φυσικό Αέριο και στα ασβεστολιθικά πετρώματα. Υπάρχουν, είπε δομές, που χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα εξήγησε, είναι πολύ διαφωτιστική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, δήλωσε ότι «θα βρούμε σημαντικές ποσότητες».

Ακιντζί: Θέλαμε 40.000 στρατιώτες

Από πλευράς του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά, υπήρξαν διαφωνίες όχι μόνο στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Έκανε δε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά (τ/κ) επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τ/κ πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε ενεργό μέρος».

Αναφερόμενος πάντως στο θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων, παραδέχθηκε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». Στην διάσκεψη, ανέφερε, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα και έκανε λόγο για «χάσμα». Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».

Το βασικό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι τί θα γίνει αύριο σημειώνοντας ότι «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό».

ΟΗΕ: Ανησυχία από τις συνεχείς εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

«Δεν θα θέλαμε να δούμε οποιαδήποτε περιστατικά και προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις σ’ αυτή την περιοχή», ήταν το σχόλιο το εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ερώτημα σχετικό με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων από την ENI – Total.

O κ. Ντουζαρίκ ρωτήθηκε και για τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά και το πώς βλέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ τη συνέχιση του ρόλου του διεθνούς οργανισμού στις συνομιλίες.

«Είναι ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών στο Κραν Μοντανά ότι η διαφορά ήταν ακόμη αρκετά μεγάλη κι η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει», είπε ο εκπρόσωπος, που επανέλαβε τη δήλωση του ΓΓ πως «τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν πρόθυμα και διαθέσιμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία κι ότι ισχύει ο διευκολυντικός τους ρόλος».

Πρόσθεσε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Σ.Α.

«Προφανώς πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλα τα μέρη», συμπλήρωσε.

Power game στην Κυπριακή ΑΟΖ

Παρά τον ορυμαγδό των τουρκικών απειλών και τις αγγελίες NAVTEX της Άγκυρας, το Οικόπεδο 11 ουσιαστικά βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα χωρών που με διάφορους τρόπους έχουν δείξει πως το τελευταίο που θέλουν είναι ένταση στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις εξελίξεις.

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush, πλαισιούμενο από την δύναμη αντιτορπιλικών και φρεγατών που συγκροτούν την Ομάδα Μάχης του CVN 77 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γαλλικά, ελληνικά και ένα ισραηλινό σκάφος «περισφίγγουν» προστατευτικά όλη την νότια πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως η παρουσία και μόνον δύο υπερσύγχρονων γαλλικών πολεμικών στο λιμάνι της Λάρνακας, καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να εκτοξεύει απειλές αλλά κάποιοι έχουν το νού τους. Δεν είναι τυχαίο που οι φρεγάτες La Fayette (F710) και Languedoc (D653) αποσπάσθηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο για να βρεθούν στην Κύπρο. Ούτε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόκειται για δύο από τα πιο σύγχρονα πολεμικά του γαλλικού Ναυτικού.

Η φρεγάτα La Fayette είναι το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης, σχεδιασμένη εξ αρχής με χαρακτηριστικά stealth. Tο σχήμα του κύτους και της υπερκατασκευής μειώνουν το ίχνος της στα ραντάρ κατά 60% με αποτέλεσμα ένα πολεμικό 3.000 τόννων να εμφανίζει “υπογραφή ραντάρ” ενός πλοίου 1.200 τόννων!

Με μήκος 125 μ. ο οπλισμός περιλαμβάνει ένα πρωραίο αυτόματο πυροβόλο των 100 χιλ. τύπου ΤΡ, δύο πυροβόλα F2, σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS) Crotale Naval CN2 καθώς και βλήματα για την προσβολή στόχων επιφανείας MM40 Block II Exocet. Στο πρυμναίο ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει οργανικό ελικόπτερο τύπου Panther ή NH90 αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ευελιξία.

Η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Languedoc, κλάσης Aquitaine, αποτελεί εξέλιξη των φρεγατών La Fayette διαθέτοντας Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) SETIS που προσδίδει εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε σύγχρονης αεροπορικής και ναυτικής απειλής. Με μήκος 120 μ. και πλάτος 20 μ. οι εκτοπίσματος 6.000 τόννων φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission) ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Ναυτικού.

H Languedoc είναι το πέμπτο πλοίο που κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία DCNS. Ο οπλισμός περιλαμβάνει, εκτός του πρωραίου πυροβόλου, εκτοξευτές βλημάτων MBDA Aster, εκτοξευτές υποστρατηγικών βλημάτων cruise τύπου SCALP Naval με εμβέλεια 1.000 χλμ, πυραύλους Exocet Block III και τρία αυτόματα Nexter Narwhal των 20 χιλιοστών.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα πολεμικά που παρακολουθούν διακριτικά και πανέτοιμα τα δρώμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπάρχουν και τα πολιτικά «όπλα»: εκτός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George W. Bush και της Ομάδας Κρούσης του που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, 36 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ επεσήμαιναν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι οι εταιρικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο διασφαλίζουν την ασφάλεια των μεσογειακών συνόρων του Ισραήλ.

“Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν του ότι μοιράζονται δημοκρατικές αξίες, οι τρεις χώρες συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και του τουρισμού, τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία, να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιφερειακού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας” αναφέρουν” χαρακτηριστικά.

«Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες και έχουν πραγματοποιήσει από κοινού αποστολές Έρευνας και Διάσωσης… Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόνο η δεύτερη και η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων (status of forces agreement)…»

Επισημαίνοντας την σημασία της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνιζαν: “Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή -όχι μόνο προς όφελος των ΗΠΑ και του Ισραήλ- αλλά επειδή η συνεργασία που διευκολύνεται από τα ευρήματα φυσικού αερίου δεν είναι χωρίς προκλήσεις…»

«.. Η Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές έρευνες, παραβιάζει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και έχει εκδώσει πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΑΟΖ της Κύπρου προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει υποστηριχθεί με συνέπεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών” αναφέρει η επιστολή.

Τα μηνύματα είναι σαφή αλλά η Τουρκία συνεχίζει τον… χαβά της. Με αγγελία NAVTEX προέβη στην δέσμευση μιας περιοχής 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού -περιοχή η οποία ξεκινά 14 ναυτ. μίλια από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει… τμήματα των τεμαχίων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η Τουρκία, με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει δεσμεύσει και περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας αναστάτωση στην εναέριο κυκλοφορία.

Η πρώτη ΝΟΤΑΜ προανήγγειλε ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. βορειοδυτικά της Κύπρου, η δεύτερη δέσμευε περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι και τον Ακάμα, σε ζώνη που βρίσκεται περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Μεγαλονήσου ενώ η τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ “έκλεινε” περιοχή του FIR Λευκωσίας μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των νότιων ακτών της Τουρκίας για ύψη μέχρι και 20.000 πόδια.

ΠΗΓΗ: neaselida.news

Read Previous

Ρένγκλινγκ: Δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα

Read Next

Ν. Παππάς: Οδηγός τα 250 εκατ. στο νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες