Oι λεπτομέρειες της συμφωνίας στο Eurogroup- Η έξοδος στις αγορές και το QE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε μια κοινά αποδεκτή για όλους συμφωνία, η οποία έχει ως κεντρικό στόχο να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, κατέληξε το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σχολιάζουν στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες και ώρες κοντά στις συζητήσεις. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ΔΝΤ θα εισηγηθεί προς το διοικητικό του συμβούλιο ένα πρόγραμμα μικρότερο του αναμενόμενου, ύψους κάτω των 1,8 δις ευρώ με διάρκεια 14 μηνών – δηλαδή ως το φθινόπωρο το 2018 για την Ελλάδα, ενώ τα χρήματά του θα καταστούν διαθέσιμα μόλις ΕΕ και ΔΝΤ ολοκληρώσουν τις συζητήσεις τους για την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, την κατάσταση της οικονομίας και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ανδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και μόνο όταν η Ελλάδα το ζητήσει.

 

Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζει κοινοτική πηγή, πέτυχε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να έχει βγει από την επιτήρηση στην προεκλογική χρονιά του 2018 – 2019 κάτι που δεν την είχε επιτρέψει να δεχθεί την πρόταση της 22ας Μαΐου. Το ΔΝΤ συνεχίζει και πιστεύει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 1% γιατί ο πληθυσμός γερνάει και η χώρα δεν θα πετύχει πάνω από 1% μέσο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ΕΕ πλησιάζει στις θέσεις του και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε τη συμφωνία ως καταλύτη για τις υπόλοιπες εξελίξεις. Ο Πώλ Τόμσεν μιλώντας μετά τη συνεδρίαση, ήταν σαφής όταν έλεγε ότι “όσο πλησιάζαμε προς τον Ιούλιο, καταλαβαίναμε ότι ξεμένουμε από διαθέσιμο χρόνο – χρειαζόμασταν λοιπόν και άλλο χρόνο”.

Καθώς όλες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι το βασικότερο κριτήριο όλων ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις οφειλές της τον Ιούνιο στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ , αποφάσισαν να δώσουν περισσότερο χρόνο στους τεχνοκράτες για να “βαθμονομήσουν” τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Όπως δε, ήταν φυσικό, η “γαλλική πρόταση” για τη σύνδεση ανάπτυξης και αποπληρωμής χρέους δεν συνοδευόταν από επαρκή τεκμηρίωση και ως εκ τούτου έπρεπε να ανατεθεί στο EWG να κάνει τις σχετικές αναλύσεις “τους επόμενους μήνες”. Το πού ακριβώς θα καταλήξουν αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ακόμα γνωστό, ούτε για τους ειδικούς που μετέχουν σε αυτές. Όντας, επί της αρχής, ακόμα περισσότερο γενναιόδωροι οι 19 Υπουργοί αποφάσισαν να αναθέσουν στους τεχνοκράτες να βρουν μια φόρμουλα ή ένα μηχανισμό και για τα “μακροπρόθεσμα μέτρα” που θα εκτελεστούν στο απώτερο μέλλον, αν όλες οι προβλέψεις πέσουν έξω.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων επέκταση των τοκοχρεολυσίων για έως και 15 χρόνια. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μετά λόγο για μια “διαφοροποίηση από τα συμφωνηθέντα στις 25/05/2016”, δεσμευόμενος όμως να περάσει την απόφαση από το γερμανικό κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τη θετική εξέλιξη συνέβαλε και η πρόταση για σύσταση εθνικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία θα διαχειριστεί συνδυαστικά κονδύλια και επενδυτικά κεφάλαια για την τόνωση της ανάπτυξης. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι ότι αρχίζουν οι διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις, για τις οποίες λεπτομέρειες έδωσε ο Κλαόυς Ρέγκλιγκ. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι ο ESM θα ξεκινήσει την εκταμίευση των 8,5 δις μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Καλωσόρισε τη συμφωνία επί των μέτρων για το χρέος: “οι εταίροι έδειξαν το πόσο σοβαροί είναι για τα επόμενα βήματα με την Ελλάδα”. Τα 8,5 δις θα καλύψουν τις υποχρεώσεις της χώρας και θα χωριστούν σε 7,7 δις (6,9 για χρέος και 0,8 για ληξιπρόθεσμα στο εξωτερικό).

Άλλα 0,8 δις θα εκταμιευθούν μετά το καλοκαίρι, αρκεί και η Ελλάδα να συμβάλει και αυτή με δικά της μέσα στην εκκαθάριση των arrears. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα κοντά και γύρω στο 2% ως το 2060. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοικτό η Ελλάδα να μην ζητήσει ποτέ να λάβει τα ακριβά κεφάλαια του ΔΝΤ. Τόσο ο ίδιος όμως όσο και το ΔΝΤ εκτιμούν πως έτσι κι αλλιώς αυτό που έχει σημασία είναι να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία του χρέους. Όσο για την ποσοτική χαλάρωση – όσο και αν είναι πια μια υπο-λεπτομέρεια – η ΕΚΤ δήλωσε ήδη πως η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Στην πορεία των επόμενων μηνών εξάλλου θα γίνουν τουλάχιστον τρεις σχετικές εκθέσεις βιωσιμότητας. Η τελική του ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2018 θα δίνει και το σήμα για την εκτέλεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Πηγές του ευρωσυστήματος σχολιάζοντας τη σιβυλλική δήλωση της ΕΚΤ ότι “η απόφαση του eurogroup είναι ένα καλό βήμα για τη αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”, ότι η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση το φθινόπωρο. Η ίδια πηγή είπε ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης θα μπορούσε να το ζητήσει από τον Ιούλιο, αλλά έχει την αίσθηση ότι το ζήτημα θα τεθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο “μόνο όταν θα μπορεί να εγκριθεί”. Εξήγησε μάλιστα ότι η δημιουργία της εθνικής επενδυτικής τράπεζας που υποσχέθηκε το eurogroup θα έχει πολλαπλάσια επίπτωση στην οικονομίας, ενώ – και αυτό ακούγεται για πρώτη φορά – η ρευστότητα της ΕΚΤ θα μπορούσε να περάσει στην Ελλάδα μέσω της επενδυτικής τράπεζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ, mignatiou.com

Share.

About Author