500.000 ευρώ πουλήθηκαν ακουαρέλες του Μικρού Πρίγκηπα σε δημοπρασία του Οίκου Artcurial

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η λατρεία για τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί δεν κρύβεται. Δύο ακουαρέλες του συγγραφέα-αεροπόρου πωλήθηκαν αντί 500.000 και πλέον ευρώ σε δημοπρασία χθες βράδυ του οίκου Artcurial στο Παρίσι.

Η πρώτη ακουαρέλα (27,8 x 21,4 εκατ.), η αξία της οποίας εκτιμάτο μεταξύ 110.000 και 140.000 ευρώ, πωλήθηκε 294.000 ευρώ και η δεύτερη, του ίδιου μεγέθους, που εκτιμάτο μεταξύ 92.000 και 110.000 ευρώ, πωλήθηκε αντί 226.000 ευρώ. Τα δύο έργα φιλοτεχνήθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1942, μερικούς μήνες πριν από την έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα.

Σε παρόμοια πώληση, τον Μάιο του 2016, από τον παρισινό οίκο, μια άλλη ακουαρέλα του οικουμενικού παραμυθιού είχε πωληθεί μόλις 133.000 ευρώ.
«Ο κόσμος υποδέχτηκε με θέρμη τις δύο ακουαρέλες που χρησίμευσαν στην εικονογράφηση της αρχικής έκδοσης του Μικρού Πρίγκιπα. Οι τιμές στις οποίες πωλήθηκαν είναι ανάλογες του παγκόσμιου αυτού έργου και της διεθνούς φήμης του», δήλωσε ο Γκιγιόμ Ρομανί, ειδικός στα βιβλία και τα χειρόγραφα του Artcurial.

Η πρώτη ακουαρέλα, πάνω σε τσιγαρόχαρτο τοποθετημένο σε χαρτόνι, δείχνει τον Μικρό Πρίγκιπα καθισμένο σε καρέκλα να στοχάζεται έναν λαμπερό ήλιο που χάνεται από τον ορίζοντα του μικρού του πλανήτη πίσω από λουλούδια και βούρλα. Στη δεύτερη, ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα μέσα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα.

Οι δύο ακουαρέλες, που προήλθαν από τη σειρά Consuelo του Σεντ-Εξιπερί, της συζύγου του συγγραφέα, κατακυρώθηκαν σε ευρωπαίους αγοραστές.
Μια σειρά 11 προκαταρκτικών σκίτσων, που αποτελούσε αναμφισβήτητα ένα πρώτο σχέδιο του θρυλικού βιβλίου, φιλοτεχνημένων σε τσιγαρόχαρτα (27,9 x 21,6 εκατ.) πωλήθηκε αντί 104.000 ευρώ.

Η σειρά σκίτσων προέρχεται από τη Σίλβια Χάμιλτον, επιστήθια φίλη του Σεντ-Εξιπερί, την οποία γνώρισε στη Νέα Υόρκη. Ο αεροπόρος τής έδωσε τη σειρά αυτή πριν από την αναχώρησή του για τη Βόρεια Αφρική το 1943. Η Χάμιλτον τη φύλασσε έως το 1976, χρονιά όπου είχε τη θέση της σε μια συλλογή στη νοτιοδυτική Γαλλία έως σήμερα. Η αξία τους εκτιμάτο μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Τέλος, μια από τις τελευταίες επιστολές του συγγραφέα, που γράφτηκε την παραμονή του θανάτου του, προς τον φίλο του Πιέρ Νταλόζ, πωλήθηκε 18.200 ευρώ. Το γράμμα κλείνει με αυτές τις δραματικές λέξεις: «Αν σκοτωθώ, δεν θα λυπηθώ διόλου (…) Εγώ ήμουν φτιαγμένος για να γίνω κηπουρός». Η επιστολή βρέθηκε πάνω στο τραπέζι του Σεντ-Εξιπερί το βράδυ του θανάτου του, στις 31 Ιουλίου 1944.

Παγκόσμιο στολίδι, ο Μικρός Πρίγκιπας είναι έργο πλανητικής εμβέλειας. Έχει τυπωθεί σε 1.300 εκδόσεις, έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες και έχει περισσότερους από 145 εκατομμύρια αναγνώστες.

Share.

About Author

 • real.gr
 • enikos.gr

«Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η [...]

Καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι επιτακτικώς απα [...]

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. [...]

Την Δευτέρα θα στείλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις παρατηρήσεις-προτάσεις της στην ΤτΕ και το υπου [...]

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor έχουμε δει τους παίκτες της ομάδας των Διασήμων να... [...]

Η αγαπημένη κωμωδία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου... [...]

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ως οι δράστες της δ [...]

 • Sports

  • Σχετικα με εμας

   AnatropiNews

   Το anatropinews είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα με στόχο την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών του. Μπορείτε να μας βρείτε στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα:

  • Εφημεριδες

  • Η φωτογραφια της ημερας

  Copyright © 2017 anatropinews. Created by  sitedesign.gr