Ο Νετανιάχου “χαλαρός” πίνει καφέ σε στέκι της Θεσσαλονίκης [εικόνες]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η επίσκεψη μας είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις δηλώσεις του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι για δύο λόγους είναι σημαντικό αυτό το Μουσείο, για λόγους μνήμης και πρόληψης.

 

«Να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία»

Το μήνυμα «να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία”, όπως το Ολοκαύτωμα, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για δύο λόγους είναι σημαντική αυτή η πλακέτα. Για να θυμόμαστε πάντα και για λόγους πρόληψης. Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια όλων των αδελφών μας Εβραίων, αλλά ευχόμαστε παράλληλα να μην συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην οικογένεια της γυναίκας του, ο πατέρας της οποίας ήταν ο μόνος που επέζησε, αλλά και στον 93χρονο επιζώντα Μοσέ Αελιόν, ο οποίος κάθε χρόνο, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανάβει έναν πυρσό στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

«Η επίσκεψή μας εδώ είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς, διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία διάσημη πόλη, σημαντική για την εβραϊκή ιστορία. Οι δεσμοί με το Ισραήλ υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.», τόνισε ο κ. Νετανιάχου και αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη από την Ισπανία.

«Ο πατέρας μου μελέτησε πάρα πολύ την ισπανική ιστορία και μου έλεγε συχνά πού κατέληξαν οι Εβραίοι. Πολλοί κατέληξαν εδώ. Το ήμισυ του πληθυσμού αυτής της πόλης από την αρχή του 20ού αιώνα και εντεύθεν αποτελείτο από ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Ο μισός πληθυσμός», επισήμανε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο καταστροφές που υπέστη η «περήφανη», όπως υπογράμμισε, εβραϊκή κοινότητα της πόλης: «Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την εβραϊκή συνοικία αλλά όχι τους Εβραίους και η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η λαίλαπα του ναζισμού που κατέκαψε περίπου το 95% της περήφανης και εξαιρετικής εβραϊκής κοινότητας».

 

Share.

About Author